Китай блокира сайта на водещо реформаторско списание

  • 04 януари 2013 17:49

  • 748
  • 0
Китай блокира сайта на водещо реформаторско списание
©

Китай закри днес уебсайта на водещо реформаторско списание и нареди мерки срещу "незаконните практики" на медии, предаде ДПА.

Списание "Янхуан чунцю" заяви в микроблога си, че неговият сайт е бил спрян внезапно и по неизвестни причини по заповед на правителствените служби. Сайтът препращаше към друга страница със съобщение, че е закрит, защото не бил регистриран при съответните полицейски и търговски органи.

Списанието публикува новогодишна редакционна статия със заглавие "Конституцията е консенсус за политическа реформа", в която призовава правителството да се вслуша в общественото мнение и да позволи по-голяма свобода на словото и върховенство на закона в съответствие с националната конституция.

Лю Бинцзе, ръководител на Генералната администрация за печат и публикации, която контролира китайските медии и издатели,
заяви днес, че медийните организации трябва да обуздаят "незаконните практики" и да "отстранят нелицензираните репортери, за да запазят репутацията на медиите в страната", и че администрацията ще вземе мерки и срещу непрофесионалните репортери, които използват служебни карти, и срещу опитите за изнудване от страна на журналисти, заяви агенция Синхуа.

В друг признак на напрежение в медийния бранш днес десетки журналисти публикуваха отворено писмо в протест срещу цензурирането на редакционна статия на вестник "Нанфан цжоумо" ("Южен уикенд" - Nanfang Zhoumo), базиран в Гуанчжоу, определен от "Ню Йорк таймс" като най-влиятелния либерален вестник в Китай.

Последвайте канала на

БТА
748 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини