Връщането на казармата в Германия може да струва на икономиката над 70 милиарда евро

  • 10 юли 2024 13:55

  • 438
  • 2
Връщането на казармата в Германия може да струва на икономиката над 70 милиарда евро
© Getty images (архив)

Повторното въвеждане на задължителна военна служба в Германия може да доведе до макроикономически разходи на стойност милиарди долари. Това е заключението от проучване на мюнхенския институт "Ифо", направено  по поръчка на Германското финансово министерство и цитирано от БТА.

Проучването разглежда разходите за военна повинност по три сценария. Ако наборната военна служба засегне цяла възрастова група (100 на сто), брутният национален доход ще се понижи с 1,6 на сто или под 70 милиарда евро. В случай че се приложат условията на старата военна повинност (под една четвърт от възрастовата група да подлежи на военна повинност), то икономическото производство може да спадне с 0,4 на сто или 17 милиарда евро. Ако само 5 на сто от възрастовата група са наборници, то спадът ще е от 0,1 на сто или 3 милиарда евро.

"Наборната служба като част от задължителна социална година (програма за общественополезен труд, финансирана от правителството, в която участват младежи, бел. ред) ще доведе до икономически разходи на приблизително същата стойност като комбинираните средства от бюджета за отбрана и специалния фонд за Германските въоръжени сили през 2024 г.", заяви военният експерт на "Ифо" Марсел Шлепер.

Разходите възникват преди всичко, защото младите хора ще започнат да натрупват човешки капитал и активи по-късно. "Като алтернатива на наборната военна служба би било по-разумно да се предоставят на германските въоръжени сили повече финансови ресурси, за да станат по-привлекателни като работодател. Например биха могли да плащат на войниците по-високи заплати", каза изследователят на "Ифо" Пану Путваара, директор на Центъра за международни институционални сравнения и изследване на миграцията.

Въпреки че подобно пазарно решение би натоварило националния бюджет, разходите по отношение на икономическата продукция биха били почти наполовина по-малко, отколкото при наборната военна служба: 37 милиарда евро вместо 70 милиарда евро (при 100-процентовия сценарий), 9 милиарда евро вместо 17 милиарда евро (при сценария от 25 на сто) и 2 милиарда евро вместо 3 милиарда евро (при сценария от 5 на сто). С това пазарно решение военните способности на Германските въоръжени сили биха нараснали при всеки сценарий в същата степен, както при наборната военна служба.

В допълнение разходите за наборна служба няма да бъдат равномерно разпределени в обществото, а ще бъдат поети от самите наборници. Военната служба принуждава наборниците да адаптират своите образователни и професионални планове.

Проучването намира отрицателни икономически последици за доходите и потреблението на наборниците до края на живота им. "Ако само малка част от възрастовата група трябваше да бъде наборна, това би породило значителни съмнения относно справедливостта на наборната служба с оглед на неравномерното разпределение на тежестта", казва Путваара.

При пазарно решение с по-високи заплати, от друга страна, всички трябва да финансират по-високите държавни разходи по-равно. "В случай на наборна служба едва ли има някакви разходи за тези, които не са наборници. Това може да обясни защо наборната служба е толкова популярна", казва военният експерт на "Ифо" Шлепер.

Вкарват германките в казармата?

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
438 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Nazi SS

2024.07.10 | 15:11

2
❤️Здравейте) Казвам се Мирослав Блажев, на 48 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки с други мъже) Моля, оценете снимките ми на ➤ X21.FUN

2024.07.10 | 14:26

1
Момчета, има лекарство, което ви позволява да удължите младостта. Cлед седмица на приемане: ерекцията е супер, енергията е 2 пъти повече, започна да отслабва и като цяло се чувства млада. Съветвам всички да опитат, защото животът е сам--> da.gd/wirex

Добави коментар

Водещи новини