Стела Асанж: Джулиан ще продължи да отстоява принципите си без страх

  • 27 юни 2024 14:41

  • 200
  • 0
Стела Асанж: Джулиан ще продължи да отстоява принципите си без страх
© pixabay

Стела Асанж, съпругата на освободения след признаване на вина по американския Закон за шпионажа разобличител от "Уикилийкс" Джулиан Асанж, направи изявления пред медиите от негово име, малко след кацането му в Канбера, Австралия, съобщава сайтът на СБЖ.

"Джулиан ще продължи да отстоява принципите си без страх," увери Стела Асанж на пресконференцията, за която разказва испанският в. "Ел Паис" - един от големите световни вестници, публикували навремето разкритията на "Уикилийкс". Преди пресконференцията световните медии вече бяха предали емоционални кадри от първата среща на Джулиан Асанж и съпругата му след кацането на самолета.

Стела Асанж помоли медиите да осигурят на семейството им "пространство, време, лична среда",

за да може Джулиан да се възстанови, преди сам да влезе в комуникация с журналисти. Тя отново повтори, че съпругът ѝ "не трябваше да прекарва в затвора дори и един ден" и изтъкна, че неговият случай е "прецедент" във вреда на свободата на информация, който тепърва ще се използва срещу всички медии.

Същата теза застъпи и една от адвокатките на Джулиан Асанж – Дженифър Робинсън, която също взе думата на пресконференцията, коментирайки принудителното поемане на вина от него по американския Закон за шпионажа, като единствена възможност да бъде освободен. А всъщност "вината" му е в разгласяването на информация от обществен интерес "за американски военни престъпления и нарушения на човешките права" - нещо, което е именно работата на медиите и журналистите.

Стела Асанж на свой ред подчерта: "Дано медиите да си дават сметка за опасността за тях на това американско съдебно дело срещу Джулиан.

То го криминализира, издаде му присъда за събиране на новини и за публикуване на вярна информация, която публиката трябваше да научи".

Стела Асанж поясни също, че единственият начин тази затвърдена по съдебен път "вина" на Асанж да бъде премахната е президентът на САЩ Джо Байдън да го помилва. И изрази надежда това да се осъществи. Тя благодари на австралийския премиер Антони Албанезе и на "милиони хора", които "работеха дискретно или протестираха по улиците в продължение на години" за освобождаването на съпруга ѝ.

Адвокат Робинсън добави, че след кацането си в Канбера Джулиан Асанж е благодарил на премиера Албанезе и му казал: "Спасихте ми живота". Двамата първо са разговаряли по телефона, а след това Албанезе лично се е срещнал с Асанж във военновъздушната база, където кацна самолетът с основателя на "Уикилийкс".

Лявоцентристкото австралийско правителство начело с Албанезе, което е на власт от две години, поде активна, макар и неафиширана, дипломатическа кампания за освобождаването на Асанж, която сега даде своя резултат. "Ел Паис" припомня, че същевременно това правителство е засилило стратегическия съюз на Австралия със САЩ, подкрепяйки американската линия за възпиране на ролята на Китай в Тихоокеанския регион в рамките на вече съществуващия военен договор между Вашингтон и Канбера. Поддържайки добри отношения с Белия дом, правителството на Албанезе очевидно е съумяло да го убеди, че САЩ нищо не печелят, а само губят, ако продължават да преследват Асанж, посочва още испанският вестник.

.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
200 0

Свързани новини

Водещи новини