Броят на екзекуциите за 2023 г. е бил най-високият за последните 9 години

  • 30 май 2024 16:34

  • 1212
  • 0
Броят на екзекуциите за 2023 г. е бил най-високият за последните 9 години
© Getty Images (архив)

Броят на екзекуциите по света за 2023-та година е достигнал 1153, което е най-голямото увеличение от 2015-а година, съобщиха от международната организация за защита на човешките права „Амнести Интернешънъл“.

Държавата, в която са били издадени най-голям брой смъртни присъди за миналата година, е Иран – цели 853, което съставлява близо 75% от всички екзекуции през 2023-та година.

В Иран екзекутираха девет души за трафик на наркотици

От организацията обаче смятат, че в Китай за миналата година са били умъртвени „хиляди души“, но не разполагат с публични данни, тъй като точната бройка екзекуции в голямата азиатска страна ги знае единствено властта в Пекин.

Страните, в които продължава да се налага смъртно наказание, с всяка година стават все по-потайни в това отношение. Нашата кампания срещу този тип отвратителни наказания ще продължи дотогава, докато не се сложи край на тази практика, коментира за агенция EFE генералният секретар на „Амнести Интернешънъл“ Анес Каламар.

От думите ѝ стана ясно още, че освен Китай, Северна Корея и Виетнам са другите две страни, които пазят в дълбока тайна броят на екзекуциите на годишна база. Според нея в тези държави смъртната присъда се използва и като репресивен инструмент на властта, за да се всява страх и подчинение сред населението.

Саудитска Арабия екзекутира двама военни, осъдени за държавна измяна

След Иран най-много смъртни присъди са били издадени в Саудитска Арабия (172), Сомалия (38, въпреки че според организацията цифрата е далеч по-голяма) и Съединените щати (24).

В годишния доклад на „Амнести Интернешънъл“ се посочва още, че в Пакистан смъртното наказание за престъпления, свързани с наркотици, е премахнато, докато в Малайзия е премахнато задължителното смъртно наказание за някои видове престъпления. В същото време парламентите на Гана, Кения, Либерия и Зимбабве също са предприели стъпки за премахване на смъртното наказание.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1212 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини