Медии: Бенямин Нетаняху и Джо Байдън проведоха напрегнат разговор

  • 05 април 2024 10:03

  • 348
  • 1
Медии: Бенямин Нетаняху и Джо Байдън проведоха напрегнат разговор
© Getty images (архив)

"Президентът на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в в телефонен разговор с израелския премиер Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и снощи заплаши да постави продължаването на подкрепата за Израел под условие, че Нетаняху ще обърне внимание на опасенията му относно цивилните жертви и хуманитарната криза в ивицата Газа", написа в. "Ню Йорк Tаймс".

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 1982

"По време на напрегнат 30-минутен разговор с Нетаняху Байдън за пръв път е използвал американската подкрепа, за да се опита да повлияе на начина, по който Израел води войната срещу "Хамас", коментира изданието. Думите на Байдън са били най-строгите по отношение на поведението на Израел през продължаващата от шест месеца война срещу "Хамас" и подчертават нарастващото разочарование на американския президент Нетаняху", допълни нюйоркският вестник, цитиран от БТА.

"Въпреки че Байдън отново е повторил призива си за договаряне на сделка, която да доведе до "незабавно прекратяване на огъня" и освобождаване на заложниците, взети от "Хамас", служители от Белия дом не казаха директно, че може да се стигне до ограничаване на доставките на оръжие от САЩ, ако условията на американския президент не бъдат удовлетворени", отбеляза "Ню Йорк Tаймс".

"Ако Нетаняху откаже да се вслуша в предупреждението на Байдън и не промени тактиката си, светът ще наблюдава как ще реагира Америка", написа британският в. "Телеграф". "С какви инструменти разполага Байдън, ако се стигне дотам, че му се наложи да използва принуда, за да накара упорит лидер като Нетаняху да действа", пита се обаче вестникът.

Изданието цитира Стивън А. Кук, старши научен сътрудник по въпросите на Близкия изток и Африка в Съвета за международни отношения, според когото "наистина няма друга точка за въздействие за САЩ", освен ограничаването на военната помощ. "Сега, когато Байдън по същество заплаши с действия, би било проява на слабост да не направи нищо, ако израелците не се задействат", добави той.

"Байдън би могъл също така да засили словесните си атаки си срещу правителството на Нетаняху, но тази тактика няма как да има сериозен ефект, тъй като хората бързо свикват с вербалните атаки", коментира "Телеграф".

"Бившият президент на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския вчера също изостри критиките си към Израел във връзка с начина, по който страната се справя с войната в Газа и постави под въпрос подхода на Израел към конфликта", написа в. "Вашингтон Пост". "Тръмп заяви, че съветът му към израелския премиер Нетаняху би бил да приключи с това и да се върне към нормалността", посочи американското столично издание.

"През последните седмици Тръмп, който е най-вероятният кандидат за президент на републиканците, се оказва във все по-голямо противоречие с фактическата позиция на Републиканската партия за непоколебима лоялност към Израел", коментира вестникът.

"Тръмп превърна подкрепата за Израел в крайъгълен камък на своето президентство и през 2020 г. посредничи при подписването на Авраамовите споразумения - набор от договори, които нормализираха отношенията между Израел и Обединените арабски емирства, Бахрейн, Судан и Мароко", припомни "Вашингтон пост". "След като напусна поста си обаче, Тръмп рязко започна да отправя критики срещу Нетаняху, тъй като беше ядосан на израелския премиер за това, че той поздрави президента Байдън за победата му на изборите през 2020 г., докато Тръмп оспорваше резултатите", коментира изданието.

"Междувременно канцеларията на Нетаняху съобщи, че неговият кабинет по сигурността е одобрил редица стъпки за увеличаване на потока от хуманитарна помощ в Газа, включително временното отваряне на ключов пропускателен пункт, който беше разрушен при атаката на Хамас на 7 октомври", написа вестник "Гардиън".

"Съобщението дойде часове след предупреждението на американския президент, че бъдещата подкрепа на САЩ за Израел ще зависи от това дали израелската страна ще предприеме конкретни действия за защита на цивилните и хуманитарните работници и изглежда представлява опит за намаляване на напрежението между съюзниците", посочи още вестникът.

Лойд Остин разговаря с израелския си колега Галант след смъртта на хуманитарните работници

Последвайте канала на

Валери Зайцев
348 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.04.05 | 12:08

1
Cпpете да пиете за мнозина това е пpоблем, който не е толкова лесен за pешаване, аз cамият знам. Жeна ми кyпи кaпки, които ми помогнаха да спpа да пия за пъpви път и да пpочиcтя тялото си. Отъpвете се от тази завиcимост, дoкато не е късно, ето тези кaпки----> do.my/alkotox

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини