Дейвид Камерън и Хавиер Милей ще търсят по-конструктивни отношения между Великобритания

  • 24 януари 2024 15:18

  • 697
  • 0
Дейвид Камерън и Хавиер Милей ще търсят по-конструктивни отношения между Великобритания
© Getty images (архив)

Срещата на британския външен министър Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г. с аржентинския президент Хавиер Милей в Давос бе топла и сърдечна и послужи за поставяне на основите на по-конструктивни отношения между Обединеното кралство и Аржентина, заяви говорител на британското външно министерство, цитиран от испанската новинарска агенция ЕФЕ, предаде БТА.

Бившият министър-председател от Консервативната партия, сега министър на външните работи, и новоизбраният аржентински президент се срещнаха в рамките на Световния икономически форум в швейцарския град Давос.

"Външният министър и президентът Милей обсъдиха как да укрепят отношенията между Обединеното кралство и Аржентина чрез по-тясно сътрудничество в области от взаимен интерес, включително търговия, образование, култура и засилване на връзките между двата народа", добави говорителят.

Основната точка на спора между двете страни е за група малки острови в южната част на Атлантическия океан, които Великобритания управлява като Фолклендски острови, а Аржентина претендира за суверенитет над тях под името Малвински острови.

Според британското министерство на външните работи Камерън и Милей са заявили, че "ще се съгласят да не се съгласяват и ще го правят учтиво".

"Позицията на Обединеното кралство и продължаващата подкрепа за правото на самоопределение на жителите на Фолклендските острови остават непроменени", заяви говорителят.

Лондон и Буенос Айрес се сблъскват в кратък военен конфликт за островите през 1982 г., след като военната хунта в Аржентина ги завзема със сила на 2 април същата година. Конфликтът приключва само няколко месеца по-късно с британска победа.

Организацията на обединените нации счита островите за територия без самостоятелно управление, която е под надзора на нейния Специален комитет по деколонизация.

Преди време Милей е твърдял, че Обединеното кралство трябва да възприеме към архипелага подход, подобен на този към предаването на Хонконг на Китай през 1997 г.

Аржентинският президент предупреди от Давос за опасностите от социализма

Последвайте канала на

Novini.bg
697 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини