Украйна строи барикади и копае окопи, фокусира сe върху отбраната

  • 11 януари 2024 14:43

  • 2032
  • 13
Украйна строи барикади и копае окопи, фокусира сe върху отбраната
© Getty Images/Guliver

Редици от бели бетонни барикади и намотки от режеща тел се простират в продължение на повече от километър. Окопи с примитивни землянки, прокопани под прикритието на тъмнината. В далечината отеква тътенът на артилерията.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13421

Новите отбранителни линии, посетени от журналисти на Ройтерс близо до североизточния украински град Купянск на 28 декември, показват как Украйна е засилила строителството на укрепления през последните месеци, в момент, в който променя военните си операции срещу Русия, залагайки повече на отбраната.

Отбранителните съоръжения, които донякъде приличат на тези, изградени в окупираните от Русия южни и източни украински райони, имат за цел да помогнат на Украйна да устои на нападенията, докато възстановява силите си в момент, в който Москва предприема инициативи на бойното поле, твърдят военни анализатори.

"Докато войските се движат напред, прекосявайки полета, те нямат нужда от укрепления. Но когато войските спрат, те трябва незабавно да се окопаят в земята", казва пред Ройтерс един от украинските военни инженери, дислоцира близо до Купянск.

Президентът Володимир Зеленски обяви на 28 ноември, че Украйна "значително подобрява" укрепленията, след като контраофанзивата, която тя започна през юни, не успя бързо да пробие руските линии.

Киев заявява, че е непоколебим в амбицията си да си върне всички останали окупирани територии, но засега е съсредоточен върху политически чувствителни реформи в областта на наборната военна служба за попълване на личния състав и върху решаването на проблема с недостига на артилерийски снаряди за фронта.

Русия засилва офанзивния си натиск в градове в източната част на Украйна, като Купянск, Лиман и Авдеевка, и вече няма нужда да възпира резервните си войски поради страх от евентуален украински пробив, твърдят военните анализатори.

Зеленски заяви, че отбранителните съоръжения на Украйна трябва да се укрепят и да се ускори работата по тях в района на трите града в източните части на Донецка област, както и в Харковска, Сумска, Черниговска, Киевска, Волинска и Ривненска област.

Тези региони се простират нагоре от източната част на Украйна, покрай границата с Русия и Беларус, до западния съюзник на Украйна Полша. Зеленски заяви, че южната Херсонска област, част от която все още е окупирана, също ще бъде подсилена, отбелязва БТА.

Володимир Зеленски: Руската агресия срещу Украйна може да бъде победена

Отбранителен подход

Няма публично достъпни данни за интензивността или мащаба на строителството на окопи.

Украйна разполагаше с отбранителни линии в някои райони на Източен Донбас от 2014 г., когато Русия подкрепи бойците, които завзеха територия. Тя е силно вкопана на места - като например Авдеевка – от началото на пълномащабната инвазия.

По-мащабните укрепления биха забавили руските войски и биха ангажирали по-малко украински сили в отбранителните операции, като по този начин ще освободят повече военнослужещи от фронтовата линия, за да могат, например, те да получат повече обучение, каза Джак Уотлинг, старши научен сътрудник, експерт по водене на сухопътни войни в британския  Кралски институт на обединените служби.

"Украинците сега преминават към отбранителен подход, защото настъплението им достигна своята кулминация", каза той в интервю по телефона и добави, че Русия си е върнала инициативата на бойното поле и може да избира къде да атакува.

С намаляването на украинските запаси от артилерийски боеприпаси намаляват и руските жертви, което улеснява Москва да генерира нови единици, което с времето може да й позволи да открие нови линии на нападение, добави той.

"Украинската страна се опитва да сведе до минимум своите собствени жертви, но и да възстанови нападателната си бойна мощ", казва Уотлинг.

Той допълва, че укрепленията могат да се използват и за защита на фланговете на Украйна, когато тя отново премине в настъпление.

Противотанкови укрепления, известни като драконови зъби

В сряда репортери на Ройтерс посетиха окопи, които се копаят в Черниговска област, близо до руската граница.

"Когато цивилните си свършат работата (по изграждането на позиции), ние ще го минираме плътно", каза пред репортерите на мястото Серхий Наев, командир от украинските сили, който наблюдава северната военна зона.

Миналия месец репортери на Ройтерс посетиха новоизградени украински окопи в Чернобил, близо до границата с Беларус, която е съюзник на Русия и беше използвана от Москва като плацдарм за провеждането на инвазията през февруари 2022 г.

Голяма военна инженерна превозна машина премина през заснежената земя, докато издълбаваше широк противотанков ров. 

"(Работите продължават) по цялата северна Оперативна зона. В момента тези работи се извършват в Сумска област, в Черниговска област, тук в посока Киев", каза Наев на място.

"Изграждат се бетонни конструкции, бодлива тел, ... "противотанкови военни укрепления, известни като драконови зъби" (в формата на бетонни пирамидални конструкции)...; после там ще бъда поставени мини и бодливата тел ще бъде поставена върху тях. Това ще бъде непрекъснато бетонно препятствие за бронираните превозни средства", каза той.

Близо до Купянск украинските военни показаха на репортерите на Ройтерс новоизградени отбранителни линии, но заявиха, че точното местоположение не може да бъде оповестено публично от съображения за сигурност.

Военен инженер заяви, че обикновено първо се поставят "драконовите зъби", а след това намотките от режеща тел и след това мините, ако те ще бъдат използвани.

"Смятам, че повечето от тези бариери е трябвало да бъдат изградени много по-рано, вероятно през пролетта. Това отнема твърде много време", допълни  той.

На няколкостотин метра зад "драконовите зъби" се работи за разширяване на мрежата от окопи за персонала, подсилени с дървени греди, където има и землянки и дървени двуетажни легла.

Друг украински военен инжинер казва, че Украйна се опитва да сведе до минимум използването на мини за укрепленията си, за да избегне оставянето на опасни боеприпаси на своя територия.

"Това е нашата земя. Не бихме искали да я затрупваме с такива неща", каза той. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2032 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
Марко

2024.01.13 | 10:52

13
Да бъде победена най- мощната ядрена държава , абсурд ,а вие си драскайте колкото искате
Емѝ...Хан Крум ....ЛУДА СЪМ -МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-ПСИХО

2024.01.11 | 20:52

12
Чети, народе! Чети и научавай истинските новини, не фалшивите новини, тиражирани от американските ЦРУ медии в окупирана България, като БНТ, On Air, Nova ЦРУ-TV, bTV, dir.bg, dnes.bg, НОВИНИ БГ., capital.bg, „24 часа“, „Уикенд“ или „Труд“. От 01.01.2024г. БРИКС(Русия, Бразилия, Китай, Индия и Република Южна Африка) има вече 5 нови членове. Новите членове са: Египет, Иран, Саудитска Арабия, Етиопия и Обединените арабски емирства(ОАЕ). С това държавите-членки на БРИКС(BRICS) ca вече 10. Има и още 14 държави подали документи за членство: 1. Алжир(кандидатура от 2022г.) 2. Бахрейн(кандидатира от 2022г.) 3. Бангладеш(кандидатура от 2023г.) 4. Боливия(кандидатура от 2023г.) 5. Беларус(кандидатура от 2023г.) 6. Венецуела(кандидатура от 2023г.) 7. Виетнам(кандидатура от 2023г.) 8. Куба(кандидатура от 2023г.) 9. Казахстан(кандидатура от 2023г.) 10. Кувейт(кандидатура от 2023г.) 11. Пакистан(кандидатура от 2023г.) 12. Палестина(кандидатура от 2023г.) 13. Сенегал(кандидатура от 2023г.) 14. Тайланд(кандидатура от 2022г.) До края на тази година молба за членство ще подаде и Турция. 3/4 от света иска да е с Русия и Китай. Хората по целия свят се пробуждат и искат да живеят свободни и независими от никого. Не искат войни и колониален окупаторски гнет – искат да живеят в мир и разбирателство помежду си. Не искат някой да идва в дома им и да им казва как да живеят, как и с кого да търгуват, каква традиция, историческа памет и история да тачат и съхраняват за идните поколения. Никой вече не иска да страда под смрадливия американски фашистки окупаторски ботуш! Никой не иска и европейските колонизатори, пудели и марионетки на САЩ! Светът вече не е същия и никога вече няма да бъде същия, както преди! Време е вече световния хегемон САЩ да ходи там, където отдавна му е мястото – на бунището на историята!х
Емѝ...баба гицка вкарвам си го в анала МЍРОСЛАВ БЛ

2024.01.11 | 20:51

11
Чети, народе! Чети и научавай истинските новини, не фалшивите новини, тиражирани от американските ЦРУ медии в окупирана България, като БНТ, On Air, Nova ЦРУ-TV, bTV, dir.bg, dnes.bg, НОВИНИ БГ., capital.bg, „24 часа“, „Уикенд“ или „Труд“. От 01.01.2024г. БРИКС(Русия, Бразилия, Китай, Индия и Република Южна Африка) има вече 5 нови членове. Новите членове са: Египет, Иран, Саудитска Арабия, Етиопия и Обединените арабски емирства(ОАЕ). С това държавите-членки на БРИКС(BRICS) ca вече 10. Има и още 14 държави подали документи за членство: 1. Алжир(кандидатура от 2022г.) 2. Бахрейн(кандидатира от 2022г.) 3. Бангладеш(кандидатура от 2023г.) 4. Боливия(кандидатура от 2023г.) 5. Беларус(кандидатура от 2023г.) 6. Венецуела(кандидатура от 2023г.) 7. Виетнам(кандидатура от 2023г.) 8. Куба(кандидатура от 2023г.) 9. Казахстан(кандидатура от 2023г.) 10. Кувейт(кандидатура от 2023г.) 11. Пакистан(кандидатура от 2023г.) 12. Палестина(кандидатура от 2023г.) 13. Сенегал(кандидатура от 2023г.) 14. Тайланд(кандидатура от 2022г.) До края на тази година молба за членство ще подаде и Турция. 3/4 от света иска да е с Русия и Китай. Хората по целия свят се пробуждат и искат да живеят свободни и независими от никого. Не искат войни и колониален окупаторски гнет – искат да живеят в мир и разбирателство помежду си. Не искат някой да идва в дома им и да им казва как да живеят, как и с кого да търгуват, каква традиция, историческа памет и история да тачат и съхраняват за идните поколения. Никой вече не иска да страда под смрадливия американски фашистки окупаторски ботуш! Никой не иска и европейските колонизатори, пудели и марионетки на САЩ! Светът вече не е същия и никога вече няма да бъде същия, както преди! Време е вече световния хегемон САЩ да ходи там, където отдавна му е мястото – на бунището на историята!
Емѝ...Ukraina55 -МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ -ПСИХОТО

2024.01.11 | 20:51

10
Чети, народе! Чети и научавай истинските новини, не фалшивите новини, тиражирани от американските ЦРУ медии в окупирана България, като БНТ, On Air, Nova ЦРУ-TV, bTV, dir.bg, dnes.bg, НОВИНИ БГ., capital.bg, „24 часа“, „Уикенд“ или „Труд“. От 01.01.2024г. БРИКС(Русия, Бразилия, Китай, Индия и Република Южна Африка) има вече 5 нови членове. Новите членове са: Египет, Иран, Саудитска Арабия, Етиопия и Обединените арабски емирства(ОАЕ). С това държавите-членки на БРИКС(BRICS) ca вече 10. Има и още 14 държави подали документи за членство: 1. Алжир(кандидатура от 2022г.) 2. Бахрейн(кандидатира от 2022г.) 3. Бангладеш(кандидатура от 2023г.) 4. Боливия(кандидатура от 2023г.) 5. Беларус(кандидатура от 2023г.) 6. Венецуела(кандидатура от 2023г.) 7. Виетнам(кандидатура от 2023г.) 8. Куба(кандидатура от 2023г.) 9. Казахстан(кандидатура от 2023г.) 10. Кувейт(кандидатура от 2023г.) 11. Пакистан(кандидатура от 2023г.) 12. Палестина(кандидатура от 2023г.) 13. Сенегал(кандидатура от 2023г.) 14. Тайланд(кандидатура от 2022г.) До края на тази година молба за членство ще подаде и Турция. 3/4 от света иска да е с Русия и Китай. Хората по целия свят се пробуждат и искат да живеят свободни и независими от никого. Не искат войни и колониален окупаторски гнет – искат да живеят в мир и разбирателство помежду си. Не искат някой да идва в дома им и да им казва как да живеят, как и с кого да търгуват, каква традиция, историческа памет и история да тачат и съхраняват за идните поколения. Никой вече не иска да страда под смрадливия американски фашистки окупаторски ботуш! Никой не иска и европейските колонизатори, пудели и марионетки на САЩ! Светът вече не е същия и никога вече няма да бъде същия, както преди! Време е вече световния хегемон САЩ да ходи там, където отдавна му е мястото – на бунището на историята!
Емѝ...Nazi SS-МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ-ПСИХОТО

2024.01.11 | 20:51

9
Чети, народе! Чети и научавай истинските новини, не фалшивите новини, тиражирани от американските ЦРУ медии в окупирана България, като БНТ, On Air, Nova ЦРУ-TV, bTV, dir.bg, dnes.bg, НОВИНИ БГ., capital.bg, „24 часа“, „Уикенд“ или „Труд“. От 01.01.2024г. БРИКС(Русия, Бразилия, Китай, Индия и Република Южна Африка) има вече 5 нови членове. Новите членове са: Египет, Иран, Саудитска Арабия, Етиопия и Обединените арабски емирства(ОАЕ). С това държавите-членки на БРИКС(BRICS) ca вече 10. Има и още 14 държави подали документи за членство: 1. Алжир(кандидатура от 2022г.) 2. Бахрейн(кандидатира от 2022г.) 3. Бангладеш(кандидатура от 2023г.) 4. Боливия(кандидатура от 2023г.) 5. Беларус(кандидатура от 2023г.) 6. Венецуела(кандидатура от 2023г.) 7. Виетнам(кандидатура от 2023г.) 8. Куба(кандидатура от 2023г.) 9. Казахстан(кандидатура от 2023г.) 10. Кувейт(кандидатура от 2023г.) 11. Пакистан(кандидатура от 2023г.) 12. Палестина(кандидатура от 2023г.) 13. Сенегал(кандидатура от 2023г.) 14. Тайланд(кандидатура от 2022г.) До края на тази година молба за членство ще подаде и Турция. 3/4 от света иска да е с Русия и Китай. Хората по целия свят се пробуждат и искат да живеят свободни и независими от никого. Не искат войни и колониален окупаторски гнет – искат да живеят в мир и разбирателство помежду си. Не искат някой да идва в дома им и да им казва как да живеят, как и с кого да търгуват, каква традиция, историческа памет и история да тачат и съхраняват за идните поколения. Никой вече не иска да страда под смрадливия американски фашистки окупаторски ботуш! Никой не иска и европейските колонизатори, пудели и марионетки на САЩ! Светът вече не е същия и никога вече няма да бъде същия, както преди! Време е вече световния хегемон САЩ да ходи там, където отдавна му е мястото – на бунището на историята!
Чобан ефенди

2024.01.11 | 19:28

8
Шопа го е казал;Както и да се въртиш г*зъ ти все отзад.

2024.01.11 | 19:09

7
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
Nazi SS

2024.01.11 | 16:17

6
Украинците и НАТО здраво шибат Путин травестита във анала и Путин реве от болка и кръв сере ха ха ха.
Ukraina55

2024.01.11 | 16:15

5
Руската измет станаха цигани и мангали и искат ракети и снаряди от Иран и Северна Корея руската измет ха ха ха.Колкоса жалки и насрани руските паразити ха ха ха
Nazi SS

2024.01.11 | 16:13

4
Уж руската измет жалка щеше да превземе Украйна за три дни а какво стана трета година руската измет лежи във окопи със насрани гащи и немогат да станат ха ха ха,истинска жалка руска картина насрана ха ха ха.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини