Сергей Лавров изказа подкрепа за турската инициатива за уреждане на палестинско-израелския конфликт

  • 19 октомври 2023 14:16

  • 2309
  • 1
Сергей Лавров изказа подкрепа за турската инициатива за уреждане на палестинско-израелския конфликт
© Getty images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Руският външен министър Сергей ЛавровСергей ЛавровСергей Викторович Лавров е руски дипломат, като от 2004 година е министър на външните работи заяви днес, че съществува сериозен риск палестинско-израелският конфликт да се превърне в регионален и че Русия е в контакт с Турция по този въпрос, съобщи електронното издание на турския в. "Сабах".

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2275

Лавров посочи, че руската страна е готова за обсъждане и преценяване на формулата, предложена от Анкара, която предвижда решение на конфликта в Близкия изток чрез държави-гаранти.

Говорейки пред репортери по време на пресконференция в столицата на Корейската народнодемократимна република Пхенян, където е на официално посещение, Лавров заяви, че са готови да си сътрудничат с Турция за деескалация на конфликта.

Лавров ще посети Северна Корея тази седмица

"Готови сме да обсъдим всякакви конструктивни предложения. Инициативата на Турция явно е продиктувана от желанието да се постигне деескалация. Ние се застъпваме за подходи към въпроса, които са балансирани и няма да бъдат налагани на една от страните от другата. Инициативата на Турция изглежда балансирана", каза Лавров.

"Разбира се, бихме искали да чуем какво точно се има предвид от нашите турски приятели, с които сме в контакт по този въпрос", добави руският министър.

Турция е твърд привърженик на двудържавно решение на конфликта, който се изостри от началото на октомври.

Външният министър на страната Хакан Фидан обяви в понеделник, че Турция предлага модел за разрешаване на конфликта чрез определяне на държави от региона, които да бъдат гаранти за изпълнението на условията по урегулирането на проблема. Фидан изказа готовността на страната му да се нагърби с такава роля.

Последвайте канала на

Novini.bg
2309 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Sss

2023.10.19 | 19:33

1
Bravo na Turcija i Rusija te sa za mir mislat za horata Erdogan e Za Nobelova nagrada za mir nai velikija prezident Kenedi na balkana

Добави коментар

Водещи новини