Антониу Гутериш предупреди за началото нова надпревара в ядреното въоръжаване

  • 26 септември 2023 19:16

  • 1605
  • 1
Антониу Гутериш предупреди за началото нова надпревара в ядреното въоръжаване
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Генералният секретар на ООН Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно определи като "пълна лудост" евентуална нова надпревара в ядреното въоръжаване и призова за промяна на курса, съобщава БТА.

"Обещах да направя всичко по силите си, за да мобилизирам страните около необходимостта от премахване на тези разрушителни средства от лицето на земята", заяви той в последния ден от сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. "Ситуацията е спешна. Започва обезпокояваща надпревара във въоръжаването. Броят на ядрените оръжия може да се увеличи за първи път от десетилетия насам", каза той и изрази съжаление, че "глобалната архитектура за разоръжаване и неразпространение се разклаща".

"С модернизирането на ядрените арсенали тези оръжия стават все по-бързи, по-прецизни и по-невидими. За пореден път се използва заплахата от ядрени оръжия. Това е пълна лудост. Трябва да обърнем хода на събитията", заяви Гутериш.

Гутериш: Започнатата от Русия война в Украйна повишава равнището на ядрената заплаха

Защото "всяко използване на ядрени оръжия, независимо къде, кога или при какви обстоятелства, би предизвикало хуманитарна катастрофа с колосални размери. Това не е хипербола", подчерта генералният секретар на ООН.

Във връзка с това Гутериш призова ядрените сили да "дадат пример", като се ангажират "никога и при никакви обстоятелства да не използват ядрени оръжия".

Генералният секретар призова и за "пълен мораториум" върху ядрените опити.

"Светът твърде дълго живя в сянката на ядрените оръжия. Нека да се отдалечим от пропастта", призова той, като изрази надежда, че тези оръжия ще могат да се превърнат "в реликви от миналото".

Гутериш не назова нито една държава, но коментарите му по повод Международния ден за пълно премахване на ядрените оръжия идват в момент, когато войната в Украйна отново разпали страховете от използване на ядрени оръжия. Международната общност е загрижена и за други части на света, по-специално Северна Корея и Иран, които отричат да искат да се сдобият с ядрени оръжия, припомня АФП.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1605 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.27 | 00:26

1
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> welcome.to/biocom

Добави коментар

Водещи новини