Съветник на турския лидер: Визитата на Реджеп Ердоган в Русия е жизненоважно за зърнената сделка

  • 03 септември 2023 17:08

  • 1388
  • 2
Съветник на турския лидер: Визитата на Реджеп Ердоган в Русия е жизненоважно за зърнената сделка
© Getty (архив)

Турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва и руският му колега Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 ще се съсредоточат върху въпроса за черноморското зърнено споразумение по време на утрешната си среща на фона на усилията на Анкара да убеди Москва отново да участва в сделката, каза днес Акиф Чагатай Кълъч, главен съветник по външнополитическите въпроси на турския държавен глава, съобщи Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14018

„Играем водеща роля тук. Виждаме силна подкрепа от всички по целия свят за реализацията на зърнения коридор", посочи Акиф Чагатай Кълъч в интервю за телевизия „Хабер“.

„Настоящото положение на зърнената сделка ще бъде обсъдено на срещата на върха в понеделник. Предпазливи сме, но се надяваме да постигнем успех, защото това е ситуация, която засяга целия свят", каза Кълъч.

Руски дронове удариха тази нощ украинското пристанище Рени, разположено на река Дунав в южната част на Украйна. Тази пристанищна инфраструктура е ключова за износа на украинско зърно.

Дунав се превърна в основния маршрут за експорт на зърно от Украйна от юли, когато Русия излезе от зърнената сделка, постигната с посредничеството на ООН и Турция. Тя осигуряваше безопасно преминаване на корабите, изнасящи зърно, от украинските черноморски пристанища.

Анкара признава техническите сложности съпътстващи споразумението, особено по отношение на руското зърно и механизмите на разплащане, каза Кълъч.

Проблемът обхваща и международни платежни системи като SWIFT, което представлява многостранен проблем, добави Кълъч.

„Важно е решението на руския лидер. Вярвам, че двустранната среща между президента Ердоган и Путин ще изиграе най-важната роля по този въпрос“, отбеляза той.

Утре Путин и Ердоган ще разговарят в руския черноморски курортен град Сочи в контекста на опитите на Анкара и ООН да съживят зърнената сделка, според която Украйна може безопасно да изнася зърно от черноморските си пристанища.

Ето кога и къде ще бъде срещата на Путин и Ердоган

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1388 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Lissa

2023.09.04 | 02:29

2
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw

2023.09.03 | 21:09

1
При предишната сделка за зърното 80% отиде в Германия да си правят Етанол вместо във Африка за прехрана на гладните (((

Добави коментар

Водещи новини