Хората, започнали да пушат преди навършване на 20 години, са по-пристрастени към цигарите

  • 28 август 2023 08:57

  • 686
  • 0
Хората, започнали да пушат преди навършване на 20 години, са по-пристрастени към цигарите
© Pixabay

Хората, започнали да пушат преди навършване на 20 години, са по-пристрастени към цигарите и ги спират по-трудно, съобщи "Медикъл Експерес", позовавайки се на научно изследване. 

Учени настояват законната възраст за употреба на цигари да се вдигне на 22 години, тъй като младите хора се пристрастяват по-лесно. 

Резултатите са представени на тазгодишния конгрес на Европейското общество по кардиология. 

През 2020 г. повече от един от пет души по света е използвал продукт, съдържащ тютюн. 

Тютюнът убива половината от своите потребители. 

Пушачите под 50 години са четири пъти по-застрашени от развитие на сърдечносъдови заболявания в сравнение със своите връстници. 18 години е легалната възраст за употреба на тютюн в много държави. В някои страни обаче няма ограничения. 9 от 10 възрастни, които пушат цигари, са започнали преди навършване на 18 години, 99 процента са започнали преди 26-годишна възраст.

Изследването се фокусира върху никотиновата зависимост. Проучени са пациенти от клиника за отказване на цигарите в Япония. Участниците са попълнили тест за никотинова зависимост с въпроси като "Колко време, след като се събудите, палите първата си цигара?", "Трудно ли се въздържате да не пушите на места, където това е забранено?", "Колко цигари дневно пушите?". Скалата за оценяване на зависимост е от 1 до 8: 1-2 слаба; 3-4 слаба към умерена; 5-7 умерена; 8 висока. Участниците са били разделени в две групи в зависимост от възрастта на започване на пушенето: под 20 и над 20 години. 20 години е възрастта за легална употреба на тютюн в Япония. 

Децата ни масово посягат към цигарите - как да се справим с проблема?

Въглеродният оксид в дъха е използван като индикатор за броя на изпушените за последните 24 часа цигари. Отказът от цигарите е дефиниран като 7 дни без нито една изпушена цигара и нива на въглероден диоксид в дъха под 0.0007 процента. 

Участниците са били 1382 души, от които 30 процента са били жени. Средната възраст на посетилите клиниката за отказ от цигарите за първи път е била 58 години. Според данните 556 участници са започнали да пушат преди 20-годишна възраст, а 826 участници за започнали нас 20 години. 

Резултатите показват, че рано започналите пушат повече цигари дневно - 25, в сравнение с късно започналите - 22. Нивата на въглероден диоксид при рано започналите са по-високи, а пристрастеността при тях се равнява на 7,3 по скала за пристрастеност в сравнение с 6,3 при по-късно започналите. 

По-малко от половината рано започнали да пушат - 46 процента, са спрели успешно пушенето. Процентът на отказалите цигарите сред по-късно започналите е 56. 

Рано започналите да пушат са по-малко склонни да спрат - едва 30 процента. 

Според автора на изследването д-р Коджи Хасегава от Националната болница в Киото резултатите показват, че ранната възраст на започналите да пушат е свързана с по-висока никотинова зависимост, дори при съвсем млади хора. Според него преместването на границата за легална употреба на цигари на 22 години или още повече може да намали броя на зависимите от никотин и съответно да редуцира здравните последствия, допълва БТА. 

Последвайте канала на

Весела Найденова
686 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини