Десет страни с декларация в подкрепа на Украйна, България също я подписа

  • 22 август 2023 06:44

  • 2539
  • 14
Десет страни с декларация в подкрепа на Украйна, България също я подписа
© Фейсбук - Володимир Зеленски

Лидерите на 10 страни от Югоизточна Европа и украинският президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога, които участваха в понеделник вечер в неформална среща в Атина, излязоха със съвместна декларация, в която изразяват подкрепата си за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна пред лицето на руската агресия, предаде АНА-МПА. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13462

Декларацията беше разпространена късно вечерта след вечерята и неформалната дискусия, организирана от гръцкия премиер Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г., на която присъстваха лидери на страни от Западните Балкани, на страните членки на ЕС от региона на Югоизточна Европа, председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в и Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е, президентът на Молдова Мая Санду, както и гостуващият в Гърция президент на Украйна Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога. В срещата взе участие и премиерът на България Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С.

В присъствието на Фон дер Лайен и на Мишел единадесетте лидери се съгласиха още, че „не може да има безнаказаност за военни престъпления и други жестокости като нападения над цивилни и разрушаване на инфраструктура и че на всички отговорни трябва да бъде потърсена сметка“.

Участниците в срещата бяха единодушни и за спешната нужда от ускоряване на пътя на страните от Западните Балкани към ЕС, предава БТА. 

Атинската декларация, която съдържа осем основни точки, приети от лидерите, казва още, че - наред със Западните Балкани - Украйна и Молдова, които са съседки на страни членки на ЕС, имат общо европейско наследство и „като стратегическа инвестиция в мира, сигурността и стабилността на Европа е важно тези региони да бъдат включени като пълноправни членове на европейското семейство“.

Декларацията беше подписана от сръбския президент Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград., президентът на Молдова Мая Санду, украинският президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога, черногорският президент Яков Милатович, премиерът на Гърция Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г., румънският премиер Марчел Чолаку, косовският премиер Албин Курти, председателят на Министерския съвет на Босна и Херцеговина Боряна Кристо, премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, българският премиер Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С и хърватският премиер Андрей Пленкович.

Зеленски за първи път на официална визита в Гърция

Те определят руската инвазия като ключов момент за Европа, който е създал ново равнище на осъзнатост на споделените принципи, на единството и на общото бъдеще в рамките на ЕС.

„Законите и принципите, които допринасяха за стабилния и предсказуем ред на европейската сигурност в продължение на толкова време, бяха нарушени и ние отново сме свидетели на проявата на пагубните резултати на ревизионизма“, се казва в декларацията.

„Пред лицето на руската агресия ние изразяваме непоколебимата си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите ѝ граници, основани на ценностите на демокрацията и върховенството на закона“, казват подписалите декларацията.

Те заявяват още подкрепата си формулата за мир на украинския президент Зеленски, както и за усилията на Общото събрание на ООН за постигане на траен мир в Украйна.

Лидерите припомнят, че преди 20 години срещата на върха ЕС – Западни Балкани призна, че Западните Балкани принадлежат на ЕС. „Ние твърдо вярваме, че днес това твърдение е по-валидно от всякога. Ескалиращата война в Украйна разкри спешната нужда от силен, устойчив и отворен Европейски съюз като крайъгълен камък на мира и просперитета сред нашите народи в тези времена на предизвикателства“, се казва в декларацията.

Лидерите заявяват, че на срещата си са подчертали „важността да поставим пред себе си целта за завършване на визията за един Европейски съюз, обогатен със Западните Балкани, Украйна и Република Молдова“. Участниците в срещата декларират още нуждата от „нова енергия и нов фокус на процеса на разширяване, който да бъде осезаем и надежден, без заобикаляне на поставените условия“, и се ангажират да подкрепят Украйна и Молдова, за да направят следващите си стъпки в процеса на присъединяване веднага щом са осъществили необходимите реформи.

„Ние твърдо вярваме, че 20 години след Солунската среща и в светлината на новата геополитическа реалност е дошло времето за приемем смела и амбициозна крайна цел, която ще служи за ориентир, вдъхновение и рамка“, се казва в заключение в Атинската декларация на 11-те лидери.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
2539 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
Ukraina55

2023.08.25 | 09:29

14
Точно така ние българите заставаме твърдо зад наще братя украинци които водят воина със нашите терористични врагове Русия.Ние българите ще продължаваме да помагаме на наще братя украинци със оръжия и снаряди докато не избият и последния руски боклук до крак ха ха ха.

2023.08.22 | 18:50

13
Ужас! Скоро ще ядем бахура да знаете!
xxx

2023.08.22 | 13:52

12
❤️Казвам се Па'ула, на 23 години съм) Амбициозен SЕХ модел 18+) Обичам да ме снимат гола) Моля, оценете снимките ми ➤ Ja.cat/id369032

2023.08.22 | 08:31

9
Мразим ватниците и ще се радваме, когато се разпаднете и измрете в гражданска война.
За усраинците ти е думата

2023.08.22 | 08:46

11
Ма нейсе :)

2023.08.22 | 08:42

10
Мразим ги и то безплатно
Sarbeca Z

2023.08.22 | 08:24

8
КаПу.тинското сръбско мекере какво търси на снимката ?

2023.08.22 | 08:16

7
ДЕКЛАРИРАТ НО СИ ДЪРЖАТ ОРЪЖИЯГА ,А БАЙ ГАНЬО ВСЕ БЪРЗА ДА Е ПЪРВИ
Няма как да си евроатлантик и да не си педepacт

2023.08.22 | 07:52

5
ДВА ПЪТИ СМЕ ПОСРЕЩАЛИ РУCHАЦИТЕ НА ОРЛОВ МОCТ. ЩЕ ГИ ПОСРЕЩНЕМ И ТРЕТИ ПЪТ.

2023.08.22 | 07:58

6
Ти ще ги посрещнеш с разтворен г з в Москва. Глупак!
доган мангала

2023.08.22 | 07:27

4
ние пък не ги подкрепяме българите
байдън и този кучи син

2023.08.22 | 07:22

3
а твоити са на магистралата до средният
байдън и този кучи син

2023.08.22 | 07:15

1
загубихме доверие към тези евросперми и кравари

2023.08.22 | 07:17

2
Кравар е баща ти, а майка ти е малоумна крава.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини