Д-р Христо Тутунаров обясни защо частните армии по света се увеличават и направи мрачна прогноза за бъдещето

  • 26 юни 2023 17:59

  • 2142
  • 0
Д-р Христо Тутунаров обясни защо частните армии по света се увеличават и направи мрачна прогноза за бъдещето
© Кадър: Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

Частните армии в световен порядък са стотици. Те понякога се обединяват. В Русия има грубо 40 частни армии. Има създадени преди „Вагнер“ и след него. Това заяви авторът на книгата Частните армии д-р Христо Тутунаров, който е и преподавател в УНИБИТ, в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14015

Част от частната армия на „Газпром“ се е обучавала в България за реакции във високорискови зони", допълни той.

„Частните армии винаги съществуват между закона и беззаконието, никъде не е регламентирана тяхната дейност. Те заобикалят правилата, но изпълняват задачите на държавите и те им отпускат значителни ресурси. Когато станат твърде опасни, се въвеждат регламентации, които да ги контролират“, разкри д-р Тутунаров.

Преговорите за деескалация с Пригожин започнали в петък, но Путин не си вдигал телефона

„Първият сценарий е, че това, което наблюдаваме в момента е един добре замислен сценарий или стратегия, вторият сценарий е, че Пригожин твърде много си е повярвал. Конфликт между частните военни компании с военните министри има в различни точки на света постоянно. Това са нормални процеси. Има и трета хипотеза, че тези действия са подклаждани от трета сила. Този опит за преврат беше обречен от самото начало, тъй като нямаше широка подкрепа“, посочи той.

По думите му частните армии са подкрепяни от държавите, 80% от финансирането им идва от определена държава. Те се държат на каишка, но нишката е тънка и се къса.

„Една от най-мрачните хипотези за близко бъдеще е, че държавите няма да воюват помежду си, а частни военни формирования. Войната се приватизира. Това е бизнес. На тях се разчита прекалено много. Това е един много удобен механизъм да се свали напрежението от държавите. Когато се изпращат контрактори – напрежение няма. Контракторите се сертифицират през международни курсове. Колкото по-високо стоят в йерархията – толкова по-високо заплащане получават. Някои бойци получават петцифрени суми. Той рискува живота си 4 пъти повече, отколкото един войник на дадена държава. Те са с много добра парамедична подготовка, трябва да се лекуват сами. Те са по-мобилни и гъвкави. Времето за обучение на един контактор е по-малко, отколкото на един национален войник, което е друго преимущество“, обясни експертът.

„Имаме немалко българи, които работят като контрактори в различни точки на света“, каза Христо Тутунаров. На въпрос дали във „Вагнер“ има българи, Тутунаров отговори: „По-скоро не“.

 

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2142 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини