Проучване: България, Гърция и Словакия оказват най-слаба подкрепа за Украйна

  • 06 юни 2023 14:02

  • 1586
  • 2
Проучване: България, Гърция и Словакия оказват най-слаба подкрепа за Украйна
© Getty Images (архив)

В държавите от ЕС мнозинството подкрепя оказването на помощ за Украйна, сочи проучване на "Евробарометър", представено днес от Европейския парламент. Докато подкрепата в Швеция е 97 на сто, във Финландия - 96 на сто, в Холандия и Португалия - 95 на сто, в България е 54 на сто, а в Словакия и Гърция е 51 на сто.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13316

У нас и в Чехия подкрепата на ЕС среща неодобрението на 39 на сто, в Гърция неподкрепящите европейската помощ са 46 на сто, а в Словакия - 44 на сто. Неодобрението е широко разпространено в страните от Югоизточна Европа, се отчита в изследването, извършено през март.

Над половината от гражданите на ЕС (54 на сто) и 46 на сто у нас подкрепят външната политика на ЕС. Мнозинството от българите (57 на сто) изразява незаинтересованост от предстоящите през юни догодина избори за евродепутати.

Антъни Блинкън: НАТО трябва да укрепи Украйна, за да възпре бъдещи атаки

Над половината (56 на сто) от гражданите на ЕС са изразили удовлетворение от начина, по който демокрацията действа в тяхната страна. За сравнение удовлетворение по същия въпрос изразяват едва 35 на сто от българите, докато 62 на сто са неудовлетворени.

Общо 60 на сто от българите и 70 на сто от останалите в ЕС са доволни от свободата на словото, но 52 на сто у нас не са удовлетворени от свободата и честността на изборите. У нас 56 на сто са недоволни от върховенството на закона, а 62 на сто - от политическите партии. Над половината от българите (53 на сто) са недоволни от борбата с дезинформацията, а 60 на сто - от действията срещу корупцията, информира БТА.

Изследването показва, че европейците не са доволни от мерките на национално и на европейско равнище за справяне с поскъпването на живота. В ЕС средно недоволството от действията на правителствата по тези въпроси е 65 на сто, а у нас - 81 на сто. Над половината (57 на сто в ЕС и 61 на сто у нас) са недоволни от мерките, предприемани на равнището на ЕС.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1586 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Истината

2023.06.11 | 21:24

2
Даваме оръжия, приемаме бежанци а тия ми разправят че фалшивото им изследване твърди че не помагаме. Ми какво да кажат хората?! Ние сме на първа линия както каза Памперс Байдън! Нормално е хората да не искат проблем с Русия и да ядем бахура. Поляците примерно само се правят че са надъхани, но при първата руска ракета ще забравят къде е била Полша.
Казвам:

2023.06.06 | 17:16

1
ЕС е диктатура, която ни унищожава.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини