Фон дер Лайен: Китай има отговорността да повлияе на Русия за спиране на войната

  • 15 май 2023 14:43

  • 779
  • 3
Фон дер Лайен: Китай има отговорността да повлияе на Русия за спиране на войната
©
Слушай новината Слушай новината

Много добре е, че 14 месеца след началото на войната в Украйна китайският президент Си Цзинпин се обади на украинския президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога, заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е на съвместна пресконференция с председателя на Европейския съвет Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13314

По нейните думи Китай несъмнено има влияние над руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975.

Като част от Съвета за сигурност на ООН, Китай има отговорността да направи така, че Русия да прекрати войната. Трябва да работим на основата на предложението за мир на президента Зеленски, добави Фон дер Лайен. Ще продължим да призовавмаме Пекин да се въздържа да подкрепя войната, допълни тя.

Председателят на ЕК посочи, че е необходимо ЕС да ограничи икономическата си зависимост от Китай, например при вноса на суровини.

Според нея ЕС предвижда да въведе наблюдение над европейските инвестиции в азиатската страна, както и да защити износа на технологии, които по-нататък може да се окажат решаващи за постигането или задържането на военно превъзходство.

Всеки мирен план за Украйна трябва да се основава на Устава на ООН, само Украйна може да прецени кога са възможни преговори, посочи Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в. По неговите думи, след като през октомври ЕК даде оценка за готовността на Киев за начало на преговори за присъединяване към ЕС, той ще постави въпроса пред Европейския съвет.

Фон дер Лайен съобщи, че държавите от ЕС обсъждат възможността да ограничат износа на стоки, които се наблюдава, че в нарушение на санкциите достигат Русия. Тя уточни, че в последните месеци се забелязва отчетлив ръст на износа на някои европейски стоки към страни извън ЕС.

Франция ще изпрати на Украйна десетки бронирани автомобили и леки танкове

Председателят на ЕК поясни, че 60 на сто от украинския земеделски износ се осъществява по сухопътната мрежа, а останалите 40 на сто се превозват през Черно море. Фон дер Лайен отбеляза, че Русия постоянно се опитва да блокира морския път.

По повод изборите в Турция Фон дер Лайен и Мишел изразиха задоволство от високата избирателна активност. Това е добра новина и показва, че турските граждани упражняват правата си и ценят демократичните институции, заяви Фон дер Лайен. Следим много внимателно, трябва да изчакаме резултатите от втория тур, добави тя, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
779 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
русия е кенеф

2023.05.15 | 15:06

2
и китай също
А

2023.05.17 | 16:15

3
Майка ти

2023.05.15 | 14:56

1
da bre osran bokluk kitai moje da spre voinata a vie evro idiotite mojete da ia prodaljavate kato vaorajavate usraina

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини