Япония ще организира събирането на 1 милиард долара, за подпомагане на съседните на Украйна държави да приемат бежанци

  • 11 май 2023 13:59

  • 251
  • 0
Япония ще организира събирането на 1 милиард долара, за подпомагане на съседните на Украйна държави да приемат бежанци
© Getty (архив)

Япония ще представи днес план за организиране събирането на 1 милиард долара, за да се подпомогнат съседните на Украйна държави да приемат бежанци от разкъсваната от война страна, съобщи японският министър на финансите Шуничи Судзуки, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Финансирането ще бъде предоставено чрез държавната Японска банка за международно сътрудничество (JBIC), която обикновено предлага помощ под формата на заеми, гаранции и дялово финансиране.

Фондът ще се използва и за улесняване на инвестициите на японски фирми в тези страни, заяви пред журналисти Судзуки, при пристигането си в град Ниигата, северно от Токио, за да председателства тридневна среща на финансовите лидери от Групата на седемте най-развити индустриални държави (Г-7).

По отношение на Украйна Г-7 ще потвърди финансовата подкрепа, обещана досега, и резултатите от програмите за помощ по линия на Международния валутен фонд.

"Същевременно Г-7 ще насърчи и координацията между развиващите се финансови институции и ще подкрепи съседните на Украйна държави", съобщи Судзуки.

САЩ обявиха 1,2 млрд. долара помощ за Украйна

Г-7 ще обсъди и как да попречи на Русия да заобикаля санкциите, наложени след нейното нахлуване в Украйна.

Судзуки не спомена за допълнителни санкции срещу Русия или по-нататъшна финансова подкрепа на Г-7 за Украйна засега, сигнализирайки, че Групата на седемте може да заеме изчаквателна позиция, за да прецени ефекта от по-ранните мерки.

"Искаме да ускорим международното сътрудничество, необходимо за преодоляване на трудната криза, пред която е изправена световната икономика", каза Судзуки.

В Г-7 влизат Великобритания, Канада, Франция, Германия, Япония, Италия и САЩ.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
251 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини