ЕС осигурява помощ за Молдова в борбата с дезинформацията и хибридните заплахи

  • 24 април 2023 13:55

  • 238
  • 0
ЕС осигурява помощ за Молдова в борбата с дезинформацията и хибридните заплахи
© Getty (архив)

Съветът на Европейския съюз днес съобщи за одобряване на изпращането на цивилна мисия в Молдова по молба на Кишинев. Предвижда се мисията да работи две години, като осигури стратегически съвети за борба с дезинформацията и хибридните заплахи, предаде БТА.

Мисията ще работи в рамките на политиката на ЕС за сигурност и отбрана. Предвижда се Молдова да получи подкрепа за подобряване на сигурността, включително при управлението на кризи, за осигуряване на безопасността на електронното пространство, в борбата с външното влияние над информацията и опитите за външна намеса.

Молдовските власти ще бъдат подпомогнати в развитието на способности за ранно засичане, установяване и отговор на хибридни заплахи, включително при изясняването на техния източник.

Румънският президент: Молдова е обект на системен хибриден натиск

Молдова получи заедно с Украйна през юни миналата година статут на кандидат за присъединяване към ЕС. През декември Европейският съвет изрази готовност Молдова да получава подкрепа при справянето с многопластовото отражение на войната, предприета от Русия срещу Украйна, се отбелязва в съобщението.

Кишинев поиска разгръщането на европейската мисия с писмо от януари тази година.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
238 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини