Членството на Финландия в НАТО: Какво следва?

  • 31 март 2023 14:25

  • 925
  • 4
Членството на Финландия в НАТО: Какво следва?
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Финландия получи зелена светлина за присъединяване към НАТО, след като снощи Турция ратифицира кандидатурата на северната държава, съобщи Асошиейтед прес. С това Финландия става най-новото попълнение в 30-членния западен военен съюз.

За да се приеме нова държава, всички страни членки на НАТО трябва да гласуват единодушно. Решението на турския парламент последва ратификацията на Унгария за членството на Финландия, одобрена по-рано тази седмица.

Финландия има 1340-километрова обща граница с Русия, което означава, че границата между НАТО и Русия вече е повече от два пъти по-дълга, отбелязва БТА.

Турският парламент ратифицира присъединяването на Финландия към НАТО

Все пак, преди страната да стане пълноправният тридесет и първи член на НАТО, са необходими още няколко стъпки и процедури:

Протоколи за присъединяване

Турция и Унгария изпращат официални протоколи до Съединените щати, които са "пазител" на Организацията на северноатлантическия договор и където се депозират подобни документи съгласно договора за създаване на алианса от 1949 г. Протоколите ще бъдат съхранени в архивите на Държавния департамент на САЩ, който ще уведоми генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че условията за покана на Финландия да стане член са изпълнени.

Покана

НАТО изпраща писмо, подписано от Столтенберг, с което кани Финландия да се присъедини към военния алианс.

Подписи

Финландия изпраща свой документ за приемането ѝ, подписан от министъра на външните работи Пека Хависто, до Държавния департамент на САЩ. Президентът на Финландия Саули Нинистьо упълномощи Хависто да подпише документа. Посолството на Финландия във Вашингтон или официален финландски правителствен служител ще предаде документа.

Пълноправно членство

След като документът за прием на Финландия пристигне в Държавния департамент във Вашингтон, държавата официално става членка на НАТО.

До дни Финландия става официален член на НАТО

Въпросът Финландия-Швеция

През май 2022 г. Финландия и съседката ѝ Швеция заедно подадоха заявления за присъединяване към НАТО. Страните, които имат близки културни, икономически и политически отношения, планираха да станат част от военния съюз едновременно.

Кандидатурата на Швеция обаче е в застой заради несъгласие на Турция, чиито президент каза, че държавата му няма да ратифицира членството, преди да се разрешат споровете между Анкара и Стокхолм. Турското правителство обвини Швеция, че не се отнася достатъчно строго към групи и общности, които Анкара смята за терористични организации.

Парламентът на Унгария също още не е ратифицирал приемането на Швеция в НАТО, но не е ясно кога ще го направи.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
925 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Ukraina55 е педераса Еми

2023.03.31 | 14:34

1
Ukraina55 е педераса Еми
Инвалид с инвалидна карта

2023.03.31 | 18:32

4
Мръсни ядерни педераси! Включвате карта ми!
Емѝ...

2023.03.31 | 15:12

3
Така е.
педераса Еми

2023.03.31 | 14:38

2
си търси членове

Добави коментар

Водещи новини