Близкоизточни медии обилно отразяват политически назначения в Европа

  • 30 март 2023 14:06

  • 332
  • 0
Близкоизточни медии обилно отразяват политически назначения в Европа
© pixabay, личен архив

Новият премиер на Шотландия от пакистански произход и новият кмет на Франкфурт от сирийски произход, са широко отразени в близкоизточните медии. Анализ за novini.bg проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма.

За пръв път в историята на Шотландия, страната която е част от Обединеното кралство, има премиер от пакистански произход.

По време на избора за лидер на управляващата Шотландска национална партия /ШНП/ Хамза Осаф заяви, че ще се бори за независимост на страната, както и за връщането й в рамките на Европейския съюз. Той успя да събере 52% от гласувалите и веднага заяви, че ще бъде министър-председател на цяла Шотландия.

Новият министър-председател води семейната молитва в Bute house, историческото седалище на шотландския премиер.

През 2011 г. той влиза за пръв път в шотландския парламент, а седем години по-късно става  министър на правосъдието. Неговото семейство пристига в Обединеното кралство за пръв път през 60-те години на миналия век.

Разговор с част от неговото семейство.

Баща му прави успешна кариера като счетоводител в Единбург, а майка му, родена в Кения произхожда от южноазиатска страна. Роден през 1986 г. Хамза Осаф изучава политически науки в университета в Глазгоу. Първата му съпруга, Жил Литго е служителка на ШНП, с която се разделя след седем години съвместен брак. Настоящата му съпруга – Надия Нахле, член на ШНП е родена в Шотландия. Нейният баща е палестинец от Газа. Дъщерята му се казва Амал.    

    

Кандидатът на Германската социалдемократическа партия Майк Жозеф успя да спечели кметската надпревара с 51,7% във Франкфурт -

икономическата столица на Германия, която често е наричана и икономическа столица на Европа. Неслучайно там се намира Европейската централна банка, която определя монетарната политика на страните-членки на еврозоната.

Майк Жозеф е сириец, роден през 1983 г. в град Камишли, Североизточна Сирия. Не е ясно дали не е кюрдски произход, тъй като този град е столицата на кюрдската автономия в Сирия. В нея мнозинството от жителите са именно сирийски кюрди. Жозеф пристига със семейството си като бежанец, когато е на 4 години. Получава чудесно средно и висше образование в Германия, изучавайки инженерство, история, политология и право в университета „Гьоте“ във Франкфурт.

Аделина Делийска
332 0

Свързани новини

Водещи новини