Най-смъртоносните терористични атаки в историята

  • 29 март 2023 10:45

  • 630
  • 2
Най-смъртоносните терористични атаки в историята
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

След терористичните атаки на 11 септември 2001 г. има повишена осведоменост и фокус върху тероризма по целия свят. Но докато 11 септември със сигурност беше една от най-тежките терористични атаки в световната история, тя далеч не е единствената. 

По-долу са някои от другите най-опустошителни терористични атаки по света. От бомбени атентати до отвличания на самолети до масови стрелби, тези атаки са отнели хиляди животи и са оставили семейства и общности да се тресат от последствията, предава "Дарик".

Ню Йорк - 11 септември 2001 г.

В този съдбоносен ден 19 терористи отвличат четири самолета и извършват координирани атаки срещу Ню Йорк и Вашингтон, променяйки завинаги хода на историята.

21 години след атентатите на 11 септември

2996 души бяха убити при атаките и над 6000 бяха ранени, което го прави най-смъртоносната терористична атака в човешката история. В отговор на атаките Съединените щати започнаха „война срещу тероризма“, която продължава и днес.

Въстанието на Боко Харам - 26 юли 2009 г.

Групировката Боко Харам, което на хауса означава „западното образование е забранено“, е създадена през 2002 г. Въпреки това едва през 2009 г. те започват да набират сила и да извършват нападения.

На 26 юли 2009 г. Боко Харам извършва първото си голямо нападение. Те започнаха нападението си с престрелка в полицейския щаб в град Баучи. Това беше последвано от поредица от атаки срещу полицейски участъци и правителствени сгради. В отговор нигерийските военни започнаха операция срещу Боко Харам. Това обаче само разгневи групата още повече.

 Смята се, че над 1000 души са загубили живота си по време на бунта на Боко Харам.

Между 2009 и 2015 г. Боко Харам извърши редица атаки. В този период от време те бомбардираха централата на ООН в Абуджа, убивайки най-малко 21 души и ранявайки 60. Те извършиха и нападение в Бага, където голям брой бойци на Боко Харам превзеха града и нахлуха в щаба на многонационалните съвместни оперативни сили и военна база. Смята се, че броят на загиналите е над 700 души.

Yumbi Violence - 16 декември 2018 г.

Най-малко 890 души бяха убити в Юмби и три други близки села (Бонгенде, Нколо и Камп Нбанзи) в провинция Май-Ндомбе, Демократична република Конго (ДРК), между 16 и 18 декември 2018 г. насилието беше предизвикано от спор за погребението на местен вожд.

Насилието в рибарското селище Bongende беше най-страшното от години. Приблизително 465 къщи и сгради са били опожарени или разграбени. Много хора останаха без дом и без храна и вода.

Убийствата са извършени на фона на дългогодишно съперничество между етническите групи Бануну и Батенде. Напрежението тлееше месеци преди избухването на трагедията. ООН осъди насилието и призова за разследване. Правителството на ДРК е разположило войски в района в опит да възстанови реда.

На 14 август 2007 г. язидските общности в Ирак бяха бомбардирани от сунитски бунтовници. Атаките убиха над 796 души и раниха още 1500. Бомбардировките бяха едни от най-смъртоносните атаки срещу язидската общност в Ирак.

Атаките бяха насочени срещу две села в Северен Ирак: Кахтания и Джазира. И двете села са обитавани от язиди, религиозна малцинствена група, която е преследвана от сунитски мюсюлмани.

И двете села са опустошени от бомбардировките. Много домове и предприятия бяха унищожени и много хора бяха убити или ранени. Атаките накараха язидската общност в Ирак да се разклати.

Атентатите в Могадишу - 14 октомври 2017 г.

Атентатите в Могадишу на 14 октомври 2017 г. бяха поредица от бомбени атентати, извършени в столицата на Сомалия. Атаките убиха над 587 души и раниха стотици други. По-голямата част от жертвите са цивилни, включително много жени и деца.

Атентатите бяха извършени от група атентатори самоубийци, които караха камиони, натоварени с експлозиви, на оживени пазари и след това ги взривяваха. Експлозиите причиниха широко разпространени разрушения, изравнявайки цели сгради и оставяйки големи кратери на земята.

Броят на загиналите от бомбените атентати е най-големият от всички терористични атаки в историята на Сомалия, а също така това е една от най-смъртоносните терористични атаки в Африка.

Правителството на Сомалия обвини групировката Ал Шабаб за атентатите. Спекулира се, че бомбените атентати са отмъщение за неуспешна атака, ръководена от САЩ през август.

Cinema Rex Fire, Иран - 20 август 1978 г.

Cinema Rex беше един от най-популярните киносалони в Абадан, Иран. В нощта на 19 август 1978 г., докато хората гледат „Еленът“, четирима мъже заключват вратите и заливат театъра със самолетно гориво и го подпалват. Възникналият пожар уби между 377 и 470 души. Само няколкостотин души успяха да избягат.

Атаката беше основен фактор за задействането на Иранската революция, която доведе до свалянето на иранската монархия.

Училищна обсада в Беслан, Русия - 1 септември 2004 г.

Обсадата започна рано сутринта на 1 септември, когато група въоръжени мъже нахлуха в училище по време на церемония за отбелязване на началото на учебната година. Бойците взеха за заложници повече от 1100 души, включително 777 деца.

Обсадата продължи три дни и приключи на 3 септември, когато руските сили за сигурност започнаха военна операция за освобождаване на заложниците. По време на обсадата са убити над 330 души, повечето от които деца, както и 31 нападатели. Смята се, че това е най-смъртоносната стрелба в училище в историята.

Обсадата на училището в Беслан беше трагедия, която разтърси света. Тя също така акцентира върху проблема с тероризма в Русия и необходимостта страната да намери начин да се справи с тази нарастваща заплаха.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
630 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.03.29 | 11:39

2
Освен последното... Всичките са спонсорирани от САЩ.
естествено

2023.03.29 | 11:06

1
Поредната еврейска измама. Събориха си 3 згради със два самолета. Случайно застраховани за 2 милиарда долара, няколко месеца преди това.

Добави коментар

Водещи новини