Мюсюлмански братя си избраха нов Върховен наставник

  • 23 март 2023 13:31

  • 398
  • 0
Мюсюлмански братя си избраха нов Върховен наставник
© pixabay, личен архив

Анализ за novini.bg проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма.

С официално съобщение, излъчено от Лондон най-старата ислямистка партия Мюсюлмански братя /МБ/ обявиха избора на нов изпълняващ длъжността Върховен наставник. Става въпрос за Салах Абдул Хак, чието постоянно пребиваване е в британската столица. Според вътрешна информация

той е избран консенсусно от враждуващите крила на изпадналата във вътрешно разцепление организация,

а именно групата в Истанбул, т.нар. Лондонски фронт /ЛФ/ и младежкото крило.

Абдул Хак е избран с гласовете на египетската организация, както и на тези от международната организация на МБ. Неговият статут е на временно изпълняващ. Причината за това е, че титулярът Мохамед Бадия е жив, но не е в състояние да изпълнява своите задължения. Последният бе нееднократно осъден от египетските власти на смърт и в последствие заменен с доживотен затвор. Последната присъда е от 2017 г.

Салах Абдул Хак е роден през 1945 г. в Кайро и е един от историческите лидери на ислямистката партия. Той е дерматолог по професия. Става член на ислямистката организация през 1962 г. под влиянието на сирийски студенти-ислямисти, учащи се в Египет по времето на Обединената арабска република. Излежава 9 години в затвор /1965-1974/ около ареста и делото срещу теорeтика на ислямското насилие Сайед Кътб. Там е заедно с двама бъдещи Върховни ръководители на МБ – Махмуд Изет и настоящия Мохамед Бадия.

Води се за един от най-ревностните привърженици на идеите на създателя на МБ Хасан ал Бана.

Прави впечатление, че е женен за дъщерята на един от най-видните представители на сирийската ислямистка мисъл Абдул Рахман Руфат паша, но в същото време баща му е инспектор, отговарящ за преподаването на английски език в средните училища в египетското министерство на образованието.

Салах Абдул Хак се възприема като фигура по-близка до ЛФ, отколкото до Истанбулската група. Бившият изпълняващ длъжността Върховен наставник и едновременно лидер на ЛФ Ибрахим Мунир почина през ноември 2022 г. в британската столица.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
398 0

Свързани новини

Водещи новини