"Вашингтон пост": За Китай би било глупост да въоръжава Русия

  • 13 март 2023 09:52

  • 856
  • 6
"Вашингтон пост": За Китай би било глупост да въоръжава Русия
© Getty (архив)

Според правителството на американския президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в Китай обмисля да достави оръжия на руските сили в Украйна, пише в редакционен материал в. "Вашингтон пост". Този ход, ако бъде одобрен от китайския лидер Си Цзинпин, би бил огромна грешка не само от гледна точка на международната сигурност и благоденствие, но и от гледна точка на интересите на Пекин, добави американското издание, цитирано от БТА.    

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13271

Светът вече бе застигнат от неблагоприятните последици на разрушителната война на Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975. Досега Китай мъдро спазваше дистанция, като само говореше за партньорството с Русия, а на практика се съобразяваше до голям степен със западните санкции. Въпреки молбите на Кремъл за оръжия Китай засега доставя на Русия само защитни елементи, като например каски и бронежилетки. В същото време Пекин се възползва от международната изолираност на Москва, за да купува евтино руски газ и за да увеличи търговията с Москва.

Си Цзинпин не осъди нахлуването на руските сили в Украйна, но въпреки това изигра важна роля, като предупреди Путин да не използва ядрени оръжия в Украйна. Ако Пекин изостави политиката си на проруска неутралност, това ще доведе до по-голяма конфронтация със Съединените щати и ще постави Китай в положение не само на съперник на САЩ, но и на заплашителен противник в най-големия конфликт в Европа след Втората световна война, отбеляза "Вашингтон пост".

Каквото и да си мисли Пекин, че може да постигне, като достави оръжия на Москва, ясно е, че новите оръжия и боеприпаси ще дадат възможност на Русия да пролива още кръв, да унищожава още инфраструктура, да срива още градове и да отнема живота на още хора в Украйна. Това би поставило Китай в ролята на международен злодей. Освен това по този начин ще бъде дискредитирана отколешните твърдения на Пекин, че държавните граници не бива да се нарушават, и би уронило престижа му в Южното полукълбо. Подобен ход би провокирал недоволството на Индия, Бразилия и на други развиващи се страни, които се опитват да останат неутрални.   

Това би била само една от неблагоприятните последици за Пекин, ако реши да въоръжава руските сили в Украйна. Подобно решение би се отразило на търговските отношения на Китай с много страни по света и вероятно би довело до вълна от западни санкции, които биха изострили съществуващите икономически проблеми в Китай, изтъкна "Вашингтон пост". Правителството на Байдън и европейските му съюзници вече предупредиха, че би имало такъв отговор.

Шолц към Китай: Не давайте оръжия на Русия

Дългосрочните интереси на Китай са много по-зависими от отношенията със Запада, отколкото от тези с Русия. Търговията на Пекин със САЩ и Европа би била изложена на риск от санкции, ако Китай налее масло в огъня на конфликта в Украйна.   

"Защо тогава Си Цзинпин би поел риска да въоръжава Русия", пита "Вашингтон пост" и се опитва да даде отговори на този въпрос.  

"Едно възможно обяснение", написа още американското издание, е, че китайските лидери са решили да направят стратегически отказ от глобализацията и от ангажираността със Запада.

Друго възможно обяснение е, че има вероятност Китай да смята удължаването на конфликта за полезно, тъй като по този начин САЩ и Европа отклоняват вниманието и ресурсите си.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
856 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2023.03.14 | 07:25

6
Проблема на краварите е, че дори и не се налага на Китай да въоръжава Русия защото така и така руснаците имат ресурса да победят. Другото което в държави като Бразилия, Индия и т.н. също знаят, че ако ги няма Китай и Русия те са следващите цели на краварите. Вече никой освен България, Полша, Украйна и разни такива подлоги не иска да в слуга и Хамерика да му назначава правителство.

2023.03.13 | 18:57

5
Слава на велика и непобедима Русия!

2023.03.13 | 18:31

3
Слава на велика и непобедима Русия!
Инвалид с инвалидна карта

2023.03.13 | 18:56

4
Мръсни педераси, включвате карта ми!
ПОБЕДИТЕЛИТЕ НЕ ГИ СЪДЯТ

2023.03.13 | 10:21

2
АМЕРАКА ДА СЕ ЗАКОЛИ И ИЗКОРМИ!

2023.03.13 | 10:04

1
kravarski prestapnici za kitai e glupost da vaorajava a za vas prestapnici e geroistvo da vaorajavate usraina

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини