Папа Франциск е изправен пред "гражданска война" в Църквата

  • 13 февруари 2023 14:05

  • 634
  • 1
Папа Франциск е изправен пред "гражданска война" в Църквата
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Номинации, реформи, дипломация: след смъртта на Бенедикт Шестнадесети критиките във Ватикана срещу управлението на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март се засилиха. Те са индикация за климат на "гражданска война" в Църква, обхваната от размисли за бъдещето си, пише Франс прес, цитирана от БТА.

Броени дни след кончината на Бенедикт на 31 декември личният секретар на папата Георг Генсвайн разкритикува Франциск, като заяви, че той е "разбил сърцето" на покойния папа, като е ограничил литургиите на латински език.

Критиките на Генсвайн не са нови и са в съзвучие с критиките срещу "метода Франциск", отправени от консервативното крило на Курията ("правителството" на Светия престол), чиито членове обвиняват Франциск в твърде свободна интерпретация на доктрината и в авторитаризъм.

В средата на миналия месец, когато почина породилият полемика австралийски кардинал Джордж Пел, италиански журналист разкри, че кардиналът е автор на анонимна бележка, която съдържа директни нападки срещу Франциск.

В бележката Пел, бивш близък съветник на Франциск, който допринесе за въвеждането на ред във финансите на Ватикана, окачествява управлението на сегашния папа като "катастрофа в много отношения" и критикува "сериозните провали" на дипломацията му, засегната негативно от войната в Украйна.

Критиките обаче достигнаха апогея си с публикуването в края на миналия месец на книга на германския кардинал Герхард Мюлер, бивш префект на влиятелната Конгрегация за доктрината на вярата.

В книгата си теологът остро критикува управлението и стила на аржентинския йезуит, като твърди, че той се намира под влиянието на една "клика" около него. Освен това в труда си Мюлер изразява безпокойство от "доктриналната обърканост" на Франциск.

Папата призова за "конкретна подкрепа" за жертвите на земетресението в Турция и Сирия

"Неспирна ескалация"

В кулоарите на Ватикана книгата на Мюлер предизвиква недоволство. "Когато приемате да станете кардинал, се ангажирате да подкрепяте папата. Критиките се правят в частен режим, а не публично", изразява негодуванието и разочарованието си високопоставен представител на ватиканския Държавен секретариат.

Според италианския изследовател на Ватискана Марко Полити тази книга "е нова стъпка в неспирната ескалация от страна на противниците на папата".

"В Църквата има гражданска война, която ще продължи до последния ден от управлението на папата", обяснява Полити пред Франс прес.

В интервю, което даде в самолета на връщане от Южен Судан, Франциск заяви, че съжалява, че смъртта на Бенедикт Шестнадесети е била използвана от "неетични хора, които действат в интерес на отделни групи, а не на Църквата".

Вътрешните търкания се засилват на фона на "Синода за синодалността".

С тази огромна световна дискусия за бъдещето на Църквата папата цели да децентрализира църковното управление, но се сблъсква с възраженията както на реформаторите, така и консерваторите. Първата фаза на заключителното събрание на форума ще се състои през октомври в Рим.

Папа Франциск изрази съболезнования за загиналите в земетресението в Турция и Сирия

"Мини събор"

Миналата седмица делегации от около 40 страни се събраха в Прага, за да обсъдят актуални теми (ролята на жените, борбата срещу педофилията, повторното сключване на брак от разведени, бракове на свещеници, ЛГБТ хората...).

С този световен синод, "който е нещо като мини събор, ще видим каква е тежестта на различните течения вътре в Църквата", казва Полити.

Според него критиките по отношение на папата "вече са послужили за създаването на мисловно течение, което е в състояние да повлияе на следващия конклав" и на следващия понтификат.

Въпреки това мнозина наблюдатели твърдят, че понастоящем няма индикации тези критики да доведат до предсрочно оттегляне на папата, който изглежда "държи кормилото" по-здраво от всякога, доколкото му позволява здравето.

Папата, който е на 86 години и който винаги е казвал, че е възможно да се оттегли предсрочно, се придвижва с помощта на инвалидна количка заради болки в коляното, но продължава да е популярен, за което свидетелстват кадрите от африканската му обиколка, по време на която той бе приветстван от множество хора.

"Здравето ми не е същото като в началото на понтификата ми. Коляното ме боли, но бавно вървя, ще видим...", каза той вчера и добави с ирония: "Черен гологан не се губи".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
634 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.02.13 | 16:29

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини