Въпреки обещанията, производството на пластмасови изделия за еднократна употреба расте

  • 06 февруари 2023 11:56

  • 243
  • 0
Въпреки обещанията, производството на пластмасови изделия за еднократна употреба расте
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Производството на силно замърсяващите околната среда пластмасови изделия за еднократна употреба се е увеличило в периода 2019-2021 г. въпреки по-строгите регулации, а производителите за направили "много малко", за да решат проблема и да увеличат преработката им, се посочва в ново проучване, разпространено днес и цитирано от Ройтерс.

Пластмасата за еднократна употреба е сред най-големите заплахи за околната среда, като тонове отиват ежегодно на сметищата или направо в океаните, а производството й изпраща в атмосферата огромни количества парникови газове.

И макар и ръстът на производството й да се забави, обемите, добивани пряко от изкопаеми горива, са далеч от така желания пик, а употребата на рециклирана пластмаса си остава "маргинална дейност", се посочва в т. нар. Индекс на производителите на пластмасови отпадъци на австралийската Фондация "Миндъру".

"Нека не се заблуждаваме, кризата с пластмасовите отпадъци ще става все по-тежка, докато не видим абсолютно намаляване на годишна база на производството и потреблението на еднократни пластмасови изделия, добити пряко от изкопаеми горива", се посочва в доклада.

Най-големият производител на такива полимери, според проучването, е американската компания "Ексън Мобил" (Exxon Mobil), следвана от китайската "Синопек" (Sinopec).

Сините китове поглъщат по 10 млн. микрочастици пластмаса на ден

"Синопек" води и в изграждането на нови производствени мощности в периода 2019 - 2027 г. с добавен капацитет от 5 милиона тона. За същия период новият капацитет на "Ексън Мобил" възлиза на 4 милиона тона. И двете компании не са достъпни за коментар.

През последните 15 години Китай води растежа на производството и потреблението на пластмаси. Въпреки забраните, наложени върху някои еднократни пластмасови изделия, азиатската страна е "отговорна" за половината от 15-те милиона тона нов капацитет, пуснат в действие през периода 2019-2021 г.

Последвайте канала на

Калина Христова
243 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини