40 държави бойкотират Олимпийските игри, ако в тях участват руски и беларуски спортисти

  • 03 февруари 2023 14:53

  • 909
  • 6
40 държави бойкотират Олимпийските игри, ако в тях участват руски и беларуски спортисти
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Около 40 държави могат да бойкотират следващите олимпийски игри, което ще направи цялото събитие безсмислено, каза полският министър на спорта и туризма Камил Бортничук, цитиран от Би Би Си.

Коментарите му дойдоха, след като Полша, Литва, Естония и Латвия заедно отхвърлиха плана на Международния олимпийски комитет (МОК) да позволи на руснаци и беларуси да се състезават през 2024 г.

Украйна заплаши да бойкотира Олимпийските игри в Париж, ако това се случи. МОК заяви в четвъртък, че всеки бойкот само ще "накаже спортистите".

Бортничук подчерта, че вярва, че ще бъде възможно да се изгради коалиция от 40 държави, включително Великобритания, Съединените щати и Канада, които да подкрепят бойкот на плановете на МОК преди срещата на 10 февруари.

Той добави: „Като се има предвид това, не мисля, че ще се сблъскаме с трудни решения преди олимпиадата и ако трябва да бойкотираме игрите, коалицията, в която ще участваме, ще бъде достатъчно широка, за да направи провеждането им безсмислено.“

МОК обяви миналата седмица, че ще „проучи път“, за да позволи на руски и беларуски спортисти да се състезават в Париж под неутрален флаг, добавяйки, че „нито един спортист не трябва да бъде възпрепятстван да се състезава само заради паспорта си“.

Зеленски настоя пред Макрон да не се допуска участието на руски атлети в Олимпийските игри в Париж

Този ход предизвика осъждане, като правителството на Обединеното кралство заяви, че планът е „отдалечен свят от реалността на войната“.

Министърът на спорта на Украйна Вадим Гутцайт каза, че спортните органи на страната трябва да „засилят комуникацията“ с международните федерации, за да запазят забраната за руски и беларуски спортисти, която беше наложена от изпълнителния комитет на МОК веднага след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Въпреки това президентът на МОК Томас Бах оттогава каза, че това е предназначено само като "защитна" мярка към тези спортисти и сега настоява, че те не трябва да бъдат дискриминирани.

В четвъртък министрите на спорта от Латвия, Литва, Естония и Полша заявиха, че „всяко усилие на Международния олимпийски комитет да върне руски и беларуски спортисти да се състезават, дори под неутрален флаг, трябва да бъде отхвърлено“.

Те добавиха: „Усилията за връщане на руски и беларуски спортисти на международни спортни състезания под булото на неутралитета легитимират политическите решения и широко разпространената пропаганда на тези страни“.

И те призоваха "всички международни спортни организации и федерации" да отстранят руски и беларуски спортисти от международни състезания, докато войната приключи, пише "Дарик".

Правителството на Съединените щати заяви, че подкрепя спирането на руските и беларуските спортни ръководни органи от международни спортни организации и също така насърчава организациите да спрат да излъчват събития в двете страни.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер добави, че ако на спортистите е разрешено да участват в събития като олимпиадата, то трябва да бъдат като неутрални спортисти и „трябва да е абсолютно ясно, че те не представляват руската или беларуската държава“.

МОК повтори, че все още не са провеждани дискусии относно връщането на руски и беларуски спортисти в състезанията и предупреди Украйна и други нации за последиците от заплахата с бойкот.

„Заплахата с бойкот на Олимпийските игри, която НОК на Украйна в момента обмисля, противоречи на основите на олимпийското движение и принципите, които то защитава“, пише МОК в документ с въпроси и отговори, публикуван в четвъртък.

Цветелина Кирилова
909 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Ukraina55

2023.02.03 | 15:19

1
Браво дори олимпийските игри не искат мръсните руски буклуци да играят ха ха ха.Точно така пълна изолация на руските изчадия мръсни и изхвърляне от всички турнири по спорт и бойни изкуства,руските буклуци вън от спорта ха ха ха.Пълна изолация на руските свине шибани ха ха ха.
Стоманения чичо

2023.02.03 | 16:10

3
Лапай чурката педраз.
ukraina 56

2023.02.03 | 15:35

2
защо бъркате войната и промитите мозъци с нормални хора ,спортисти, певци и сие а !???????????????????
До Анонимен

2023.02.04 | 13:33

6
Ти да не участва? Това става наистина като третия райх- евреите не са хора.

2023.02.03 | 17:57

4
Защото тези 'нормални' хора се радват, че в Украйна са изнасилили и убили 6 годишно дете. Дебил.
Емѝ...

2023.02.03 | 18:36

5
Правилна позиция, крайно време е бандата, наречена "олимпийски комитети", в основата на унищожението на масовия спорт, да лежи дълги присъди. Особено нашата гняс.

Добави коментар

Водещи новини