2023 г. започва добре за зимните култури в Европа

  • 24 януари 2023 15:02

  • 342
  • 0
2023 г. започва добре за зимните култури в Европа
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Въпреки че зимните култури в по-голямата част от Европа остават в сравнително добро състояние, по-топлото от обичайното време напоследък и резките колебания между температурни крайности са повод за безпокойство. Това посочва изданието от януари 2023 г. на бюлетина JRC MARS - Мониторинг на културите в Европа, публикуван от Европейската комисия, цитиран от БТА.

Декември започна с относително студени условия в големи части на Европа, които продължиха до 18 декември 2022 година. Това беше последвано от рязък преход към много по-топло време, като през периода около Нова година дори се наблюдаваха рекордни температури.

Поради смяната на времето голяма част от студоустойчивостта, изградена преди това в зимните култури, беше загубена. Така нареченото "омекотяване" води до повишена уязвимост от замръзване, ако впоследствие настъпят студени периоди. Нещо повече, редуващи се цикли на замръзване/размразяване могат да увредят растенията, като по този начин намалят тяхната жизненост и повлияят отрицателно на пролетния повторен растеж.

Преживяваме най-безснежния януари от 8 години насам

Високите температури също доведоха до исторически ниски нива на снежна покривка в Алпите. Ако тя не се възстанови, наличността на вода за напояване надолу по течението на алпийските реки ще бъде проблематична през пролетта. Меките зимни условия са свързани също така с високи нива на оцеляване на вредители и болести.

Засега ограничени щети от измръзване

От положителна гледна точка щетите от измръзване са ограничени. Сериозно застудяване във Волжския окръг на Русия (около 10 януари) вероятно е причинило щети, тъй като посевите са втвърдени, но недостатъчно защитени от снега. Прогнозите за времето до 28 януари не предвиждат допълнителни щети от замръзване в Европа.

Смесени ефекти от излишни валежи и дефицит на валежи

Излишни валежи се наблюдават в Северна и Централна Европа, страните от Бенелюкс и западната част на Иберийския полуостров. Това се приветства, след като почвената влага и подпочвените води бяха изчерпани през лятото на 2022 г., но не и за бавно дрениращи се почви, подложени на аноксия, когато температурите остават над нула градуса по Целзий. Това може да доведе до механични повреди на културите, когато напоените с вода почви замръзнат.

Дефицитът на валежи в Югоизточна Испания, Южна Италия и България не предизвиква непосредствена загриженост за зимните култури, но причини допълнителни забавяния на сеитбата в Турция. В Алжир и Тунис, където условията на суша продължават, валежи са крайно необходими, за да се избегнат сериозни загуби на добивите. 

 

Мая Йорданова
342 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини