САЩ и Израел провеждат най-голямото си досега съвместно военно учение

  • 24 януари 2023 12:49

  • 427
  • 1
САЩ и Израел провеждат най-голямото си досега съвместно военно учение
© Getty Images (архив)

САЩ и Израел днес започнаха най-голямото си съвместно военно учение досега, като разположиха дузина военни кораби и около 140 самолета в Източното Средиземноморие на фона на нарастващото напрежение около ядрената програма на Иран, съобщи ДПА.

Хиляди военнослужещи участват в учението, съобщиха израелските военни, като добавиха, че то е насочено към противодействие на "различни регионални заплахи". Медиите съобщават, че учението е най-мащабното по рода си, в което участват двамата съюзници.

Това учение укрепва колективната готовност на САЩ и Израел и подобрява оперативната съвместимост на двете сили, като по този начин допринася за регионалната стабилност, заяви Централното командване на САЩ.

САЩ представиха новия си стратегически бомбардировач по технологията стелт

По време на среща с представители на Американския еврейски комитет премиерът Бенямин Нетаняху посочи, че съвместната цел на двамата съюзници е да попречат на Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Иранската ядрена програма беше в центъра и на разговорите между съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан и Нетаняху, провела се в Йерусалим миналата седмица. От Ислямската революция през 1979 г. насам иранските лидери обявяват Израел за свой заклет враг и многократно призовават за неговото унищожаване. Израел се противопоставя на опитите за съживяване на сделката, целяща да попречи на Иран да създаде ядрено оръжие, първоначално договорена през 2015 г., но замразена през 2018 г., когато САЩ се оттеглиха от нея, припомня БТА.

Владимир Василев
427 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ukraina55

2023.01.24 | 13:35

1
САЩ и Израел се готвят да размажат Иран и да ги прегазят,а след това и руските свине мръсни ще бъдат смачкани от САЩ и Израел,едни от наи силните държави във света ха ха ха.Иран и Русия ще ядът пишката здраво хе хе хе.

Добави коментар

Водещи новини