Уйгурски активисти критикуват посещение на про-ОАЕ ислямски улеми в Синдзян

  • 19 януари 2023 14:07

  • 326
  • 0
Уйгурски активисти критикуват посещение на про-ОАЕ ислямски улеми в Синдзян
© личен архив, pixabay

Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма.

Уйгурски активисти описаха посещението на делегация от ислямски улеми в провинция Синдзян като „пропаганда” и като „откровена услуга на Китай”. Според тях визитата е „в унисон с твърденията на Бейджин, че не е арестувал хиляди уйгурски мюсюлмани“.

Тридесет мюсюлмански улеми от 14 страни с мюсюлманско мнозинство, включително духовници от Бахрейн, Египет, Саудитска Арабия, Тунис, ОАЕ, Босна и други посетиха провинция Синдзян.

Делегацията е организирана и изпратена от Световния съвет на мюсюлманските малцинства (ССММ). Структурата не трябва да бъде бъркана с Международния съюз на ислямските улеми, близък до средите на Мюсюлманските братя и чието седалище е в Доха, Катар. ССММ е основан през 2018 г. в Обединените арабски емирства и заявява, че „целта му е да подкрепя мюсюлманите в страните с немюсюлманско мнозинство и да ги защитава интелектуално, духовно и от расова дискриминация или етническо прочистване". Дейността на организацията легитимира от шариатска гледна точка писмото, подписано през 2019 г. от държави като Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и други ислямски страни, в което се казва, че „политиката на Китай спрямо уйгурите е законосъобразна“. Този документ се счита за широко отворената врата от религиозна гледна точка по отношение на тези арабски държави за активна икономическа и търговска политика с Китай.

Снимки, публикувани от китайски държавни медии, показват делегацията, оглавявана от богослова от ОАЕ Али Рашид ал Ноомани, да посещава различни стопански обекти като част от обиколката им в много градове в провинция Синдзян. В постинга в туитър е отбелязано, че те са част от „пътя на коприната, който преминава през мюсюлманската провинция“. Според официалната информация

„тези инфраструктурни проекти имали за цел да повишат жизнения стандарт на хората в Синдзян.“

В същото време председателят на Световния уйгурски конгрес /СУК/ Долкун Иса категорично осъди въпросното посещение. Той отхвърли твърденията на ал Ноомани, че отношенията на Китай с уйгурите са част от борбата срещу тероризма в провинция Синдзян. Лидерът на СУК заяви, че „зад табелата за борба срещу тероризма Бейджин се опитва да криминализира законните форми на религиозно поведение, а именно носенето на хиджаб, брада или притежанието на Коран“.

Иса постави акцент върху факта, че „някои улеми, особено тези от страни, които са преживели геноцид срещу мюсюлмани, като тези в Босна, не успяват да се поучат от горчивия си опит.“ Особено гневен е езиковият уйгурски експерт Абдувели Аюб от град Кашгар. Той директно определя посещението като „избелване“ на китайските престъпления срещу уйгурите. През специализираното издание Middle East Eye, той декларира, че е шокиран от присъствието на босненски улеми в състава на делегацията. Аюб разказва как

по време на кървавите събитията в Босна уйгурски мюсюлмани от неговия град са събирали помощи за своите едноверци от тази балканска страна.

Видно е, че няма единство в ислямския свят по отношение на ситуацията с уйгурите в Китай. Последните редовно обвиняват страни като Саудитска Арабия, Египет и ОАЕ, че депортират китайски мюсюлмани, обвинени от Бейджин в тероризъм. Така например през 2020 г. по време на годишния хадж в Мека саудитските власти арестуваха и депортираха уйгура Нуермайтмани Рюзе, а година по-късно саудитската полиция задържа и неговата бивша съпруга и малолетна дъщеря, с риск да ги депортира също в Китай. Амнести Интернашънъл изпрати писмо до Рияд да не го прави.

През 2022 г. китайският външен министър присъства на заседание на Организацията за ислямско сътрудничество /ОИС/ в Истанбул, заедно с уйгурски активисти. Последните критикуваха ОИС, че „не прави нищо за тяхното нещастие“.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
326 0

Свързани новини

Водещи новини