Тихо, че от FIFA се сърдят…

  • 21 ноември 2022 17:26

  • 3061
  • 0
Тихо, че от FIFA се сърдят…
© Pixabay

Да не намесваме политиката ли?

Много интересно как се случват нещата…

Взимаш значи една торба с пари и започваш да раздаваш, за да стане на твоето. Цялата предистория е, че искаш да си наредиш имиджа до тези на атрактивните държави, домакинствали гигантски форум, покрай който можеш да пробутваш пропаганда на едро. 

Да, искаш да си излъскаш имиджа, да се покажеш толерантен, миролюбив, модерен, съвременен. Купуваш си световното.

Но това не е „политика“. 

Да, поне според FIFA не е. Защото всичко, което се случва покрай тези турнири, според тях не е политика. 

FIFA е подложена на ожесточена критика, включително БиБиСи (изключително професионално консервативен канал) вместо да показва церемонията по откриването, показа по същото време интервюта с критици на организаторите, коментиращи нарушенията на човешките права по време на изграждането на съоръженията – нещо, за което катарците са сериозно критикувани, но те упорито си правят оглушки. 

Всичко там е с цел политика, всичко. Съществуването на такъв форум в държавата Катар е политика. 

Самият Блатер (бившият шеф на FIFA) заяви, че да се проведе първенството в Катар било грешка. Сетил се той…

Вече открито говори за това, че тогавашният президент на Франция – Саркози – натискал президента на UEFA Мишел Платини да окаже самият той натиск във FIFA, за да може Катар да спечели първенството през 2022 г. Преди това е имало съгласие да се даде World Cup 2022 на САЩ, само че…

… само че във Франция чакали Катар да си поръча самолети от тях. И затова „натиснали“ и UEFA, и FIFA, за да отиде турнирът в пустинята…

Но иначе „да не намесваме политиката“, а?

Над 6000 работници са изгубили живота си, докато са строили стадионите от нулата (заради нечия прищявка в държава с нулева футболна традиция), а свободата на словото там е напълно недостижим мираж, докато церемонията по откриването и всички съпътстващи събития минават под флага на безсмислени слогани за мир, за мечти (???), за подаване на ръка и т.н. 

Това, според FIFA, не е политическо. Умрелите работници, третирани като роби, не са политика. Липсата на човешки права в страната домакин не е политика. Какво да очакваме тогава в близко бъдеще – Северна Корея да домакинства? Защо не? FIFA, изглежда, изпраща „послания“ на едро. А и за тях нищо не е „политика“, всичко е спорт, мир и любов. Явно Катар са страхотна футболна сила, че да заслужат първенството. Или са държава със силен интерес към футбола? Или са страхотно място, което демонстрира всички съвременни морални ценности? Разбира се, че не са нито едното, нито другото, нито третото. Какво ни остава тогава да си мислим за това домакинство, освен, че е политическа игра? 

Не, не е сега време да се говори за политика, настояват от FIFA. Вероятно не е време да се говори и за корупцията в самата FIFA. Никога не е време за това. 

Що за наглост е да дадеш първенството на държава, която НИКОГА не е била известна с каквато и да било връзка с футбола (и трябва да ПЛАЩА на фенове да ходят на мачовете), но известна с нарушаването на човешките права и накрая да кажеш, че никой не може да те критикува, защото това било „политическо“, а политиката нямала място в спорта? 

Това е дори над нивото на българската парламентаристка наглост. 

В същото време, ДОРИ докато трае първенството катарците правят каквото решат, когато решат и намират това за нормално. 

В последния момент забраниха бирата, а уж нямаше… Уж. В последния момент отмениха договорките за статистите, без предупреждение. В последния момент се оказа, че ще използват и да разпространяват лекции по ислям пред очите на цял свят…

Катар забранява бирата и.....кани ислямски проповедник да изнася лекции по време на Мондиал 2022

Да… понеже са „футболна“ държава, им се наложи да плащат на фенове по $10 и да ги пускат безплатно на стадионите, за да не се излагат с празни трибуни (чудесно послание, FIFA, чудесно послание…), само дето това излезе в медиите и те – пак в последния момент – решиха да осведомят наетите статисти, че няма да им платят и услугите им не са нужни. Не било добре за имиджа. 

Но пък да поканят ислямски проповедник и да проповядват „цикъл от религиозни лекции пред фенове на международния спортен форум“ им е дошло на ум много бързо. 

Но FIFA едва ли смята това за политическо, а…?

Правят каквото си поискат, когато си поискат, а най-големият лайтмотив е колко много пари са налели ($220 милиарда), че да се случи първенството (в една държава, в която явно на повечето не им пука за футбол), докато хората в тяхната част от света умират от глад. 

Но FIFA (чийто бивш президент разкри как са се случили нещата и че е било грешка) смята, че няма нищо нередно и че не трябва да намесваме политиката. 

Guardian публикува обширен материал за откриването, в който се отбелязва, че докато един от най-известните певци на света (Jung Kook) пеел пред целия свят и пред препълнения стадион: „Вижте кои сме ние, ние сме мечтателите// Ще направим така че да се случат нещата, защото ние вярваме“, БиБиСи показва кадри с интервю на правозащитници от Amnesty International за нарушените човешки права, а водещият Рос Аткинс заявява, че досега не е имало друго първенство с толкова негативен отпечатък върху околната среда. 

Спонсорираната от катарското правителство Al Jazeera пък през същото това време пробутва нещо, което подозрително мирише на пропаганда, показвайки строителни работници, които се срещат с футболисти и заявката: Ако не беше тази страхотна игра, тези две групи хора никога нямаше да се срещнат. Не че не е вярно, но когато имаш над 6000 мъртви именно строителни работници, не ми се струва, че точно ТОВА е фокусът в цялата история…

Сегашният президент на FIFA Джани Инфантино (който смята, че политиката трябвало да се държи извън футбола) намекнал, че изпитва солидарност с имигрантите работници… (????)

Подразнен от нивото на това дебелокожие, бившият капитан на англичаните Алън Ширър ни подсети, че (въпреки помпозните глупости на „солидарния“ Джани Инфантино) – точно по ТАЗИ  тема – FIFA е била помолена да отдели $400 млн. за компенсаторен фонд за загиналите и пострадалите по време на подготовката за световното (над 6000 е цифра като от война), но предложението е било отказано. Иначе… „солидарен“. 

И за да станат още по-нелепи нещата около това „неполитическо“ първенство (дадено заради една поръчка за самолети и кой знае колко пари под масата, на което ще има и лекции по ислям), талисманът му е нещо, което силно прилича на добрия дух Каспър… в държавата, в която са умрели над 6000 работници. 

Умрели, за да издигнат стадиони от нулата, насред нищото, за да може държава без футболна традиция (и по-лошото: без интерес към този спорт) да лъсне имиджа и да привлече очите на света към себе си, та да може да им покаже каквато там пропаганда си реши. 

Но… тихо, че от FIFA се сърдят…

 

Последвайте канала на

Александър Томов
3061 0

Водещи новини