Лидерите на Г-20 се споразумяха за обща декларация, осъждаща войната в Украйна

  • 16 ноември 2022 11:01

  • 527
  • 4
Лидерите на Г-20 се споразумяха за обща декларация, осъждаща войната в Украйна
©

Лидерите на Г-20 се споразумяха за съвместна декларация, включваща силен език относно глобалното въздействие на войната на Русия в Украйна, противопоставяйки се по този начин на очакванията, че дълбоките разделения по конфликта ще направят подобно съвместно изявление невъзможно.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13392

Лидерите на среща на върха в Бали, Индонезия, се споразумяха за изявление от 16 страници, изготвено от техните дипломати в понеделник, без никакви промени, посочиха три официални лица пред "Файненшъл таймс". Това се е случило въпреки късен опит на Китай да коригира езика в комюникето, който обаче беше блокиран от други страни, посочиха източници на финансовото издание.

Декларацията е победа както за западните сили, които бяха решени да споменат войната и нейните икономически въздействия, включително недостига на храна и енергия, така и за Индонезия и Индия, които работиха усилено зад кулисите, за да подберат езика, който да бъде приемлив за Русия и Китай.

"Повечето членове категорично осъдиха войната в Украйна и подчертаха, че тя причинява огромно човешко страдание и изостря съществуващата нестабилност в световната икономика", се казва в окончателната съвместна декларация на лидерите от Г-20.

"Използването или заплахата за използване на ядрени оръжия е недопустимо. Мирното разрешаване на конфликти, усилията за справяне с кризи, както и дипломацията и диалогът са жизненоважни. Днешната ера не трябва да бъде ера на войната“, се добавя в него, потвърждавайки предварителното проектокомюнике за срещата на върха.

Ердоган и Байдън разговаряха на срещата на Г-20

Агенция Ройтерс също предаде, че лидерите на най-големите икономики от Групата на 20-те (Г-20) ще направят съвместна декларация, в която казват, че "осъждат най-категорично" агресията на Русия срещу Украйна.

Декларацията беше одобрен от всички членове на Г-20, посочиха пред Ройтерс трима дипломатически източника, като беше цитиран и германски делегат да казва, че тя е приета без никакви съществени промени спрямо проекта, публикуван във вторник.

В декларацията също така се казва, че има и "други гледни точки и различни оценки на ситуацията и санкциите".

Международното право трябва да се спазва и заплахата от използване на ядрено оръжие е недопустима, казаха лидерите в декларацията, като същевременно приветстваха инициативата за износа на украинско зърно през Черно море.

В съвместното комюнике също така се казва, че централните банки на страните от Г-20 ще продължат да калибрират по подходящ начин темпото на затягане на паричната политика (на вдигане на лихвите), като същевременно имат предвид необходимостта от ограничаване на "страничния ефект върху другите държави".

Членовете на Г-20 потвърждават и ангажимента си да избягват прекомерната нестабилност на обменния курс, като същевременно признават, че "е имало значителни движения на редица валути" през тази година.

Последвайте канала на

Калина Христова
527 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Ukraina55

2022.11.16 | 14:31

4
Напротив,щом Г-20 са гласували за декларацията,Русия няма право да се меси тъи като Путин каза че неиска да има нищо общо със Г-20.Така че РФ не може да оспори решението на Г-20 защото е изхвърлена от организацията.Такаче Русия само може да го духа и няма вече,права нат Г-20.Със Русия е свършено.

2022.11.16 | 11:11

3
декларация може да има, но няма как да е обща, русия е член на Г20
НОВИНАРСКИ К У Р В И

2022.11.16 | 11:07

1
ИЗВИНЕТЕ СЕ ЗА ФАЛШИВАТА ИНФОРМАЦИЯ, КОЯТО ПИСАХТЕ ВЧЕРА. РАКЕТИТЕ УДАРИЛИ ПОЛША СА УКРАЙНСКИ. А ВИЕ ОБВИНИХТЕ РУСИЯ.
Анонимен

2022.11.16 | 11:09

2
Я обратно при ватенките помяр

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини