Албания и Азербайджан задълбочават сътрудничеството си в редица области

  • 15 ноември 2022 15:39

  • 429
  • 4
Албания и Азербайджан задълбочават сътрудничеството си в редица области
© Фейсбук

Президентът на Албания Байрам Бегай и азербайджанският му колега Илхам Алиев обещаха да засилят сътрудничеството между двете страни в основни области като енергетиката, инфраструктурата и туризма, предаде Албанското радио и телевизия.

На съвместна пресконференция между двамата президенти Бегай каза, че Албания възнамерява да се превърне в печеливша от преноса на газ страна, а азербайджанският президент Алиев каза, че посещението му в Тирана ще бъде още по-голям стимул за укрепване на отношенията между двете страни.

„Това е историческо посещение за нашето приятелство, тъй като за първи път президент на Азербайджан посещава Тирана. Посещенията на високо ниво са ясен израз на двустранната воля за по-нататъшното развитие на отношенията на сътрудничество и приятелство между нашите две страни и нашите народи. Обсъжданията ни днес бяха съсредоточени специално върху необходимостта от идентифициране на областите от общ интерес и (върху) конкретните начини за задълбочаване на сътрудничеството. Албания цели по-тясно сътрудничество (с Азербайджан), особено в основни сектори като енергетиката и инфраструктурата, туризма, селското стопанство и производството", посочи Бегай.

По думите му енергийната и газовата инфраструктура стават все по-важни за всички страни.

"Чрез Трансадриатическия газопровод TAP (който доставя газ от Азербайджан към Югоизточна Европа) Йонийско-Адриатическия газопровод IAP свързва Албания с Черна гора, Хърватия и Босна, като превръща страната ни в регионален дистрибутор и диверсификатор на газ от геостратегическо значение на областно и европейско ниво. Албания, като транзитна страна в рамките на TAP, има за цел да се превърне и в печеливша от преноса на газ страна. В рамките на сътрудничеството с ЕС Албания и всички страни на Балканите трябва да създадат инфраструктура за газификация и необходими мощности до 2030 г. Така процесът на газификация на Албания отваря нови възможности за сътрудничество“, каза Бегай.

Президентът на Азербайджан на първо официално посещение в Албания

Президентът на Албания говори и за 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни, която ще се навърши през 2023 г., като оцени високо искането на азерския си колега за откриване на посолство на страната му в Албания.

„Това е предложение, което приветстваме и оценяваме като знак за консолидиране на отношенията и (като) необходимост от ускоряване на темпото на сътрудничество като две приятелски страни“, каза Бегай.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
429 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Емѝ...

2022.11.17 | 06:10

4
Путин продаде арменците на Турция, щото няма нищо, с което да ги задържи в орбитата на Рашистан. Новият "варшавски договор" и "политическата гордост" на путин - ОДКБ - се разпадна поради слабостта на главния гарант.
PaulaFox

2022.11.15 | 18:39

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
ДДД

2022.11.15 | 15:52

2
зА ДА НЕ ТОЛКОВА ОТКРИТО НАМЕСАТА НА ТУРЦИЯ.

2022.11.15 | 15:51

1
В онождането на козички също

Добави коментар

Водещи новини