Затоплянето на залива Хъдсън в Канада може да застраши белугите

  • 29 септември 2022 14:07

  • 270
  • 0
Затоплянето на залива Хъдсън в Канада може да застраши белугите
© Pixabay

Затоплянето на залива Хъдсън в Канада може да застраши белугите, съобщава АФП.

Всяко лято 55 000 белуги мигрират от Арктика към залива Хъдсън в Канада. Това е твърде далече от Франция, където в началото на август една заблудена белуга заседна в река Сена. 

Белугите, изглежда, се забавляват в присъствието на туристи. Град Чърчил има само 800 жители и не е лесно да бъде достигнат, тъй като няма път, който да води дотук. Седем месеца в годината, между ноември и юни, заливът е напълно замръзнал. Стопяването на леда е знак, че белугите са завръщат. Средата е идеална за тях – защитени са от косатките, а устието е богато на храна. 

Белугите изглеждат усмихнати през цялото време заради формата на очите и устата. Младите представители на вида са сиви. Белотата идва с възрастта. Но това, с което впечатляват тези морски бозайници, е способността им да комуникират. Наричат ги „морски канарчета“ заради 50-те различни звука, които издават и които напомнят шепот, пляскане, свирене. Белугите са социални животни с комплексна система за общуване помежду си, казва Валерия Вергара от фондация „Рейнкоуст“. Тя изследва тези морски бозайници от много години. „Белугата е животински вид, за който голямо значение има слухът – както например за хората е важно зрението". 

За нетренирано ухо звуците на белугата създават впечатление за какофония. Белугите не просто общуват. Звуците, които издават, им помагат да се локализират, да намерят храна, да се ориентират по пътя. Майките водят децата си посредством звуци. 

Канада се тревожи за изгубен бял кит

Новородените на белугата са с дължина около 1,80 м и тежат 80 кг. Зависими са от майките си две години. В зряла възраст тези бозайници, чийто хабитат са ледените води около Гренландия, Северна Канада, Норвегия и Русия, могат да достигнат до дължина 6 м. Живеят между 40 и 60 години. 

Популацията на белуги в залива Хъдсън е най-значимата в света. Но намаляването на ледниците и климатичните промени в този ареал е повод за безпокойство. Според учените зоната, обитавана от белугите, се затопля три-четири пъти по-бързо в сравнение с останалата част на планетата, допълва БТА. 

Последвайте канала на

Весела Найденова
270 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини