Как се кълнат министрите в Саудитска Арабия? Целуват ръцете и краката на краля!

  • 29 септември 2022 12:41

  • 497
  • 0
Как се кълнат министрите в Саудитска Арабия? Целуват ръцете и краката на краля!
© pixabay, уикипедия

Започна преходът на властта в Саудитска Арабия, коментира за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма.

 Крал Салман, който по непотвърдена информация от началото на август е под лекарско наблюдение в домашни условия, издаде три указа. Те произтичат от Устройствения правилник на властта /УПВ/, който е своеобразна конституция на кралството. Той назначи своя син и престолонаследник Мохамeд бен Салман за министър-председател. Оттук насетне заседанията на Министерски съвет ще бъдат ръководени от младия принц, но в присъствието на краля. Това е съгласно член 35-ти от УПВ.

Освен това е направен ремонт на правителството, което е следствие на Устройствения правилник на работата на министерски съвет.

Според този документ на всеки четири години трябва да има кадрови промени в МС.

Най-важната промяна е поемането на другия син на крал Салман – Халид на поста министър на отбраната, който беше до този момент от компетенциите на новия министър-председател. С малки изключения, повечето министри запазват постовете си.

 Новите членове на правителството положиха клетва, която гласи:

„Кълна се във Всемогъщия Бог да бъда лоялен към моята религия, след това към моя крал и моята страна, да не разкривам нито една от държавните тайни, да пазя нейните интереси и разпоредби и да изпълнявам задълженията си с честност, доверие и искреност.”

Саудитските медии излъчиха репортаж, на който се виждаше процедурата по полагането на клетвата. Новите министри произнасяха текста в присъствието на краля и новия министър-председател. Те целуваха ръката и докосваха с устните си десния крак на седналите двама лидери на кралството.

Аделина Делийска
497 0

Свързани новини

Водещи новини