Почти 200 екоактивисти са убити по света през 2021 г.

  • 29 септември 2022 11:29

  • 312
  • 1
Почти 200 екоактивисти са убити по света през 2021 г.
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Около 200 активисти за опазване на околната среда и защита на земята са били убити по света през 2021 г., като 54 от тях са загинали в Мексико, държава, превърнала се в най-смъртоносната, се казва в годишния доклад на неправителствената организация „Глоубъл уитнес“, съобщава БТА, цитирайки Асошиейтед прес.

Повече от три четвърти от убийствата са били извършени в Латинска Америка, където Колумбия, Бразилия и Никарагуа също регистрират двуцифрен брой жертви.

За трета поредна година броят на жертвите в Мексико нараства и направо е скочил, тъй като през 2020 г. убитите активисти са били 30.

„Повечето от тези престъпления се случват на отдалечени от властта места и са извършват срещу хора, които имат най-малко власт в много отношения, пише в доклада.

„Глоубъл уитнес“ смята своите заключения само за базови, тъй като данните за убийствата може да са занижени, защото за много от престъпленията не се съобщава, особено в селски райони и в определени държави.

Жертвите са загубили живота си, борейки се срещу експлоатацията на ресурси и в спорове за земя. Конфликти, свързани с минното дело, са довели до смъртта на 27 природозащитници по света. Петнадесет от убийствата, свързани с експлоатация на мини, са извършени в Мексико.

Като цяло убийствата на активисти в Колумбия са намалели през 2021 г. до 33 от 65 през предходната година. Във Филипините също е имало по-малко убийства – 19, при 30 през 2020 г.

В Демократична република Конго всичките 8 регистрирани жертви са убити в националния парк Вирунга. В него живеят някои от последните планински горили, но въоръжени групи като Демократични сили за освобождение на Руанда, известни с френския акроним FDLR, Май-Май и М23, постоянно се борят за контрол над природните ресурси на Източно Конго.

Екоактивисти искат спиране на проекти за нефт и газ

„Глоубъл уитнес“ призовава правителствата да прилагат закони, които защитават активистите и изискват информирано съгласие от общности на коренното население, като същевременно изискват и компаниите да носят отговорност за дейността си, а нападенията срещу защитници на земята да бъдат третирани с нулева толерантност. 

Активистите и местните хора играят решаваща роля като първа линия на защитата срещу екологичния колапс, а освен това са и водещи в кампанията за предотвратяването му, изтъква в доклада главният изпълнителен директор на „Глоубъл уитнес“ Майк Дейвис.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
312 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
nnn

2022.10.01 | 20:40

1
Malko sa!!! trjabva da sa pone 200000 na godina za da se izbavim do 2-3 godini ot tezi maloumni idioti...

Добави коментар

Водещи новини