Доклад: Засилване на международното сътрудничество за ускоряване на енергийния преход

  • 20 септември 2022 11:34

  • 346
  • 0
Доклад: Засилване на международното сътрудничество за ускоряване на енергийния преход
©
Слушай новината Слушай новината

Международното сътрудничество в разработката на електромобили, водородната енергетика и нисковъглеродното електричество трябва да се ускори, за да се осъществи енергийният преход в най-замърсяващите сектори и да се изпълнят климатичните ангажименти. За това призовава доклад, поръчан по време на климатичната конференция на ООН COP26 в Глазгоу през ноември и цитиран от Франс прес.

На климатичния форум миналата година 45 страни се ангажираха да съсредоточат усилията си към международното сътрудничество, за да разработят "по-зелени" решения в множество сектори: електричество, пътен транспорт, стоманодобив, водородна енергетика и селско стопанство. Целта е да станат по-щадящи към околната среда и по-достъпни финансово, по-специално в най-бедните страни.

Докладът, публикуван под егидата на Международната агенция за енергията (МАЕ), отчита напредък, но заключава, че е необходимо много по-голямо международно сътрудничество, за да може светът да изпълни климатичните си ангажименти.

Голямото предизвикателство, това е сътрудничеството между страните и секторите, изтъкна изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол при представянето на доклада пред журналисти. По думите му, без това сътрудничество преходът към нетни нулеви емисии ще бъде много по-труден и може да се забави с десетилетия.

Петте сектора на дейност са посочени като пример в доклада, тъй като представляват близо 60 процента от световните парникови емисии. Те биха могли да осигурят по-голямата част от необходимите усилия до 2030 г., за да се ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий, съгласно Парижкото споразумение от 2015 г.

Проучване на WWF: Европейците не смятат газа и АЕЦ за устойчиво решение

В доклада са отправени 25 препоръки, като особено внимание е отделено на пътния транспорт, където според авторите има забележителен напредък, тъй като продажбите на електромобили са се удвоили през 2021 г.

Документът препоръчва съвместен международен график за слагане на край на превозните средства с двигатели с вътрешно горене, хармонизиране на нормите при батериите, както и за финансова мобилизация в подкрепа на зарядните инфраструктури в развиващите се страни.

Що се отнася до електричеството, авторите призовават за създаване на трансгранични "супер-мрежи", за да се насърчи доставката на нисковъглеродна електроенергия (произведена от възобновяеми енергии) или изграждане на международни експертни центрове в помощ на енергийния преход на страните, които все още използват въглища.

Сред другите предложения фигурира и ангажиментът на държавни и частни институции да купуват стомана с "нулев въглерод", за да насърчават сектора.

Калина Христова
346 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини