Защо хората в Източна Европа започнаха да пестят повече?

  • 12 август 2022 09:20

  • 627
  • 1
Защо хората в Източна Европа започнаха да пестят повече?
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Големите икономики в Западна Европа започнаха да изпитват затруднения през първите седмици след началото на руската военна инвазия в Украйна, но някои страни в източната част на континента все още изживяваха икономически бум на фона на увеличение на заплатите с двуцифрени темпове и щедри държавни помощи. Това вече не е така, информира Ройтерс, цитирани от БТА.

Рязкото намаление на продажбите на дребно и ограничаването на потребителското доверие показват, че кризата с повишаващите се разходи за живот е обхванала и източната част на Европа, отбелязва агенцията. 

Ето как да спестим 10 до 15% сметките за отопление

Хората се сблъскват с двуцифрена инфлация, която "изяжда" доходите им на фона на поскъпването на храните с 15 до 22 процента и повишаването на разходите за енергия.

Семейства в много страни от Източна Европа започнаха да затягат коланите. Поляци си вземат по-кратки отпуски, а чехи си търсят втора работа и посещават по-рядко ресторанти, за да пестят. В Унгария, където през юни цените на храните скочиха с 22,1 процента на годишна основа, хората се ограничават, когато пазаруват в магазините за хранителни стоки или при покупките на дълготрайни стоки. 

Калина Христова
627 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
НСИ

2022.08.12 | 11:19

1
В България поскъпването на храните е между 70 и 330%. Българският народ е най-грабеният в света.

Добави коментар

Водещи новини