Дъждовната вода навсякъде на планетата е неподходяща за пиене, установи изследване

  • 10 август 2022 21:15

  • 2377
  • 4
Дъждовната вода навсякъде на планетата е неподходяща за пиене, установи изследване
© pixabay

Дъждовната вода на Земята е неподходяща за пиене заради наличието в нея на токсични химикали над допустимите норми, съобщи АФП, като цитира резултати от изследване на учени от университета на Стокхолм.

"Няма място на Земята, на което дъждовната вода да е годна за пиене според данните, които сме използвали", каза за АФП Йън Казънс, преподавател в университета  и ръководител на изследването, публикувано в специализираното издание "Енвайрънментал сайънс енд текнолъджи".

Екипът му е използвал данни, събрани след 2010 г. и е установил, че "дори в Антарктика и на Тибетското плато съдържанието в дъждовната вода е над нивата, препоръчани от  Агенцията за опазване на околната среда на САЩ", добави той.

В тези два региона, обикновено смятани за девствени, нивата на пер- и полифлуороалкилирани вещества са 14 пъти над препоръките на американската агенция за питейна вода, допълва БТА.

Тези вещества, известни като "вечни химикали" заради бавното си разграждане, се съдържат в опаковки, шампоани и декоративна козметика и са проникнали така дълбоко в околната среда, че се съдържат вече дори във водата и въздуха. Веднъж попаднали в човешкия организъм, те се натрупват и според някои изследвания влияят на плодовитостта и на развитието на ембрионите, могат да увеличат риска от затлъстяване, развитие на някои видове рак, повишаване на холестерола.

Весела Найденова
2377 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.08.11 | 06:58

4
Ако дъждовната вода не става за пиене, тогава и всичката вода на Земята не става за пиене, защото тя е част от кръговрата!

2022.08.11 | 06:50

3
Не трябва да пиете дъждовна вода, а да си купувате бутилирана минерална вода на цената на един галон бензин. Да живее капитализма и комерсиализма.

2022.08.10 | 23:12

2
Като повали по силно и след няколко минути водата е годна за всичко.Който е писал статията да почете малко повече и ще разбере,не да пише глупости

2022.08.10 | 23:11

1
Подвеждаща статия и лъжлива

Добави коментар

Водещи новини