Изминалият месец юли е бил сред най-горещите в историята

  • 09 август 2022 19:46

  • 2112
  • 0
Изминалият месец юли е бил сред най-горещите в историята
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Изминалият месец юли e бил един от най-горещите в историята, предаде Франс прес, като цитира Световната метеорологична организация (СМО), която е част от структурата на ООН и се намира в Женева. 

"Светът имаше един от трите най-топли месеци юли в историята. Разбира се, както всички знаем, продължителна и много интензивна гореща вълна засегна части от Европа", каза говорителката на СМО Клер Нюли на пресконференция.

Според данни на Европейската служба за климатичните промени "Коперник" изминалият юли е бил с малко по-ниски температури от този през 2019 г., но и малко по-топъл от юли 2016 г.

Безпрецедентна суша в Западна Европа

"Но разликата между тях наистина е много малка", отбеляза говорителката на СМО. Според Нюли тя е "по-малка от допустимата грешка".

Температурата, регистрирана през последния месец, е с 0,4 градуса по Целзий по-висока от тази, отчетена през референтния период 1991-2020 г. И това въпреки наличието на природния феномен Ла Ниня, който според СМО "се предполага, че има охлаждащ ефект".

От метеорологичната организация са на мнение, че юли 2022 г. не е подобрил рекорда, тъй като са регистрирани температури под средните в някои региони на света по протежението на западната част на Индийския океан - от Африканския рог до южните райони на Индия, в голяма част от Централна Азия, както и в по-обширни зони в Австралия.

Британската метеорологична служба предупреди за екстремни горещини в части от Англия и Уелс

Освен горещата вълна някои части на света са обхванати и от тежка суша. Според СМО юли е бил по-сух от средното в голяма част от Европа, по-обширни райони в Северна и Южна Америка, както и на места в Централна Азия и Австралия.   

По-влажни от средните условия обаче са регистрирани в източната част на Русия, Северен Китай и широк район, простиращ се от Източна Африка до северозападните зони на Индия през Азия, допълва БТА.

Весела Найденова
2112 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини