Джо Байдън и Си Цзинпин ще проведат утре телефонен разговор

  • 27 юли 2022 15:51

  • 387
  • 2
Джо Байдън и Си Цзинпин ще проведат утре телефонен разговор
© Getty images (архив)

Американският президент Джо Байдън планира да говори утре по телефона с китайския си колега Си Цзинпин за първи път от четири месеца, като се очаква двамата да обсъдят много двустранни и международни проблеми, предаде АП, цитирана от БТА.

Една от темите на разговора им утре е евентулното посещение на Нанси Пелоси в Тайван. Ако това се случи, Пекин предупреди, че ще реагира остро заради претенциите му върху острова.  

Китайското външно министерство отказа коментар за утрешния разговор. Въпреки това говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян повтори предупрежденията на Китай относно евентуалната визита  на Пелоси в Тайван. „Ако САЩ упорстват да напредват по своя собствен път, оспорвайки онова, което е важно за Китай, това със сигурност ще получи твърд отговор“, каза Чжао пред репортери по време на брифинг и допълни, че отговорността от последствията трябва да бъде поета от САЩ.

Канцеларията на Пелоси тепърва предстои да обяви кога и дали изобщо тя ще направи посещението си в Тайван. Моментът е изключително неподходящ за подобно посещение заради нарасналото напрежение между Пекин и Вашингтон заради търговската война, човешките права и Тайван.

Китай отново с остри предупреждения към САЩ, ако Пелоси стъпи в Тайван

Байдън няма правомощието да забрани подобна визита в Тайван на председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес, но китайското авторитарно комунистическо правителство избра да игнорира разделението на властите в САЩ, като каза, че Конгресът е подчинен на администрацията на американския президент. От гледната точка на Пекин, фактът, че и двете институции са под контрола на Демократичната партия, засилва идеята, че по някакъв начин Пелоси действа с подкрепата на Байдън.

Байдън миналата седмица каза пред репортери, че американски военни представители смятат, че „не е добра идея“ Пелоси да посети Тайван в този момент.
Председателят на Камарата на представителите на Конгреса ще посети Тайван през август. Първоначално се е планирало нейното до там да е през април, но то се е отложило заради положителния ѝ тест за COVID-19.

Пелоси ще е най-висшестоящият американски представител на избираема длъжност, който ще посети Тайван, откакто републиканецът Нют Гингрич пътува дотам през 1997 г., по времето, когато беше председател на Камарата на представителите. Сега Гингрич и други републиканци, които обикновено са много критични към Пелоси, насърчиха идеята за нейна визита в Тайван, като заявиха, че  Китай няма право да казва на американците къде могат да пътуват.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
387 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Слава на РУСИЯ!!!

2022.07.28 | 17:32

2
Дopи нa вapвapски китaй вeчe мy e яснo, чe нa идиoтщинитe нa пyтинския paшистaн тpя6вa дa сe слoжи кpaй 6ъpзo, peшитeлнo и мнoгo 6oлeзнeнo зa пyтлepиститe, тa дa нe смeят дa гъкнaт oщe 50 гoдини. Глaвнaтa тeмa нa paзгoвopитe щe 6ъдe кaк.

2022.07.28 | 10:21

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУРВИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини