Руски експерт: НАТО е навлязла в подготовка на война

  • 30 юни 2022 09:17

  • 1315
  • 15
Руски експерт:  НАТО е навлязла в подготовка на война
© Getty images (архив)

"Официалното признаване на Русия като главна заплаха за НАТО е по-скоро символична стъпка, но тя още по-силно изостря напрежението между федерацията и Запада." Това заяви американският политолог Едуард Лозански в коментар за руския в. "Известия" по повод срещата на върха на алианса в Мадрид.

"Пактът посочи, че разчита да запази каналите за връзка с Москва с цел намаляване на рисковете и предотвратяване на ескалация. Но както призна по-рано генералният му секретар Йенс Столтенберг, пълноценен диалог между двете страни е невъзможен. В днешните условия впрочем за такъв диалог едва ли е готова и Москва", добави "Известия", цитиран от БТА.

"Решението на блока сочи, че НАТО ще води политика за възпиране на Русия, фактически насочена срещу руските национални интереси, като гради по съответен начин въоръжените си сили и предприема разрушителни действия", коментира пред онлайн изданието "Правда" политологът Сергей Ермаков. Това не се отнася само до въоръженията, а става дума също за киберпространството, космоса и всички останали сфери, добави той.

"Цялото суетене на световните лидери вече не влияе върху съдбините на света тъй, както доскоро, всички сегашни важни решения на НАТО, прогнозирани наскоро от Йенс Столтенберг, в крайна сметка са кухи", написа в своя статия в "Росийская газета" председателят на комисията по външни работи към горната камара на руския парламент Константин Косачов.

"Какво ново има в това, че НАТО нарича Русия главна заплаха и смята усилено да ѝ се противопостави? Другояче ли беше преди?" – попита риторично руският политик.

"Всяко укрепване на Алианса означава задълбочаване на проблемите и разширяване на конфликтите – източник на проблеми, а не решение. Дискусиите с НАТО по този повод обаче са безполезни. "Докато страните от блока не влязат в 21-ви век, не приемат неговите реалии, трайният мир в Европа и демократичният ред на планетата още дълго време ще останат далечна цел за човечеството", твърди Косачов, според когото преграда по пътя към тази цел е "авторитарният натоцентричен модел на световно устройство". Западът и Русия демонстрират, че са готови за продължително противопоставяне в Европа, а и не само там. Ако съдим по решенията на мадридската среща и руската реакция, отношенията между Русия и колективния Запад ще бъдат разрушени изцяло. Все още има пространство за по-нататъшното им влошаване, независимо от усещането, че няма вече накъде", пише "Комерсант".

"Противниците очевидно не желаят челна конфронтация, но борбата между тях може да засегне редица "сиви зони". Украйна не е единствената страна, чиято територия първо стана регион, в който Русия и Западът си съперничеха за влияние, а после се превърна в бойно поле. Към условната сива зона спадат още Молдова и Грузия. Тези постсъветски държави се ориентират към Европейския съюз (Тбилиси все още разчита и на членство в Организацията на северноатлантическия договор), но скоро не ще могат да влязат там. А значи Москва може би ще се опита да ги върне в своята сфера на влияние", разсъждава всекидневникът.

Според военния експерт Александър Бартош, цитиран от "Взгляд", резултатите от мадридската среща показват, че НАТО е навлязла в "подготовка на война с Русия".

НАТО: Русия е най-голямата и непосредствена заплаха

"Москва ще трябва да вземе сериозни мерки за гарантиране на националната сигурност. Естествено тази подготовка ще изисква време, сили и средства, включително за прехвърляне на войски. Не бива обаче да останем безучастани", изтъква руският аналитик.

 

 

Валери Зайцев
1315 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар
хо хо хо

2022.07.01 | 15:40

14
Смърт на натовците в нашата страна.
Народът

2022.07.01 | 18:22

15
Българският народ иска бази на НАТО у нас и постоянен контингент на НАТО от минимум 10 000 души.

2022.07.01 | 10:13

13
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИ

2022.06.30 | 12:55

12
Няма начин, рано или късно ще затрещи. С орки не се преговаря.
Еми...

2022.06.30 | 11:01

10
Политиката на НАТО не е насочена срещу "руските национални интереси", НАТО защитава националните интереси на членовете си. Техен главен национален интерес е да не се чувстват заплашени от фашистката диктатура на путлеристан. Погрешно е също така напъните на путлер и неговата шайка да се отъждествяват с "руските националните интереси".
Еми…

2022.06.30 | 11:08

11
Политиката на Русия е да има свободна зона от еврогейци и натовски джендъри! Главен интерес на Русия е да няма бай хой да я шпионира и да има 500 натовски дупки сврени под заводи и палянки на места където не трябва да са! Погрешно е разбирането и на еврейчето друсалка, че двете области са на усрайна! Те искат да са руски и 8 години си вря гъзъ дето не трябва!

2022.06.30 | 10:21

8
Алоо, ноеините що не допускате коментари нехаресващи путинарщината , бре?

2022.06.30 | 10:22

9
Ааа можело да пиша все пак . Е ДА СИ КАЖА ТОГАВА. Не ни занимавайте с имперските амбиции на путинаристан толкова .
VX

2022.06.30 | 09:54

5
Зс какво да се готви при положение, че Русия води военни действия вече половин година и смята страните от НАТО за враждебни?

2022.06.30 | 10:08

7
НАТО е мирен отбранителен съюз, настъпил напред с хиляди километри, само заради едната отбрана. Отпред вървят гей прайдове с тъпанджии и гюбеци, след тях лихвари с изгодни кредити, когато не можете да върнете заемите за политическите оргии, идват мирните танкове и щастливото дигитално робство.
Gost

2022.06.30 | 09:57

6
Защо ни занимавате с руската свободна преса?

2022.06.30 | 09:46

4
превантивно поразете Лондон, така ще ги елиминирате на ранен етап

2022.06.30 | 09:38

1
Руските новини и всякакви руски източници са филтрирани през призмата, че Россия е обект на агресия дори когато цял свят вижда, че тя е агресора. Украйна е първа в списъка на страните, които Кремъл иска да присъедини отново в състава на възраждането на територията на СССР преди 1991.

2022.06.30 | 09:45

3
Обект на агресия си ти, и простите хора като теб, най-смешното е как дори не го осъзнавате и си живеете в балона, че ви пазят овчарите.

2022.06.30 | 09:44

2
Промит гейвропейски мозък!

Добави коментар

Водещи новини