Джо Байдън приветства и подкрепя историческите кандидатури на Швеция и Финландия в НАТО

  • 18 май 2022 20:56

  • 492
  • 1
Джо Байдън приветства и подкрепя историческите кандидатури на Швеция и Финландия в НАТО
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Президентът на САЩ Джо Байдън приветства сърдечно и подкрепя с всички сили историческите кандидатури на Финландия и Швеция в НАТО. Това се казва в комюнике, публикувано от Белия дом, предаде АФП, цитирана от БТА.

"Докато техните молби за членство в НАТО се разглеждат, САЩ ще работят с Финландия и Швеция, за да останат бдителни срещу всяка заплаха срещу нашата обща сигурност и за да обезкуражат и се противопоставят на всякаква агресия или заплаха от агресия", се допълва в текста.

В него се подчертава още, че Вашингтон и неговите съюзници имат намерение да съхраняват мощното военно присъствие в региона на Балтийско море и да провеждат учения там.

Байдън ще приеме утре в Белия дом премиерът на Швеция Магдалена Андерсон и президента на Финландия Саули Нинисьо. Днес той заяви, че "е нетърпелив да работи с американския Конгрес и с американските съюзници от НАТО, за да може Финландия и Швеция да влязат бързо в най-солидния алианс за отбрана в историята".

Двете страни внесоха молбите си за членство днес, но Турция, която в нейното качество на член има право на вето по въпроса за разширяване на Алианса, се обяви днес против започване на присъединителни преговори.

С изключение на Анкара останалите страни членки на НАТО с ентусиазъм посрещнаха двете кандидатури.

 

Валери Зайцев
492 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.05.19 | 00:59

1
Айде мри бе !

Добави коментар

Водещи новини