Мицотакис: Гърция може да стане врата за природния газ от Близкия Изток към Европа

  • 09 май 2022 14:08

  • 413
  • 0
Мицотакис: Гърция може да стане врата за природния газ от Близкия Изток към Европа
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Поради географското си положение Гърция има възможност да се превърне във входна врата за природния газ от Близкия Изток и от Източното Средиземноморие към Европа, заяви гръцкият премиер Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. на среща с престолонаследника на Абу Даби Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, съобщи АНА-МПА.

Мицотакис днес е на посещение в Обединените арабски емирства начело на голяма правителствена делегация.

Гръцкият министър-председател отбеляза, че в момента се правят големи инвестиции в областта на преноса на природен газ и че Атина би желала да разшири още повече стратегическото сътрудничество и участието на капитали от ОАЕ.

Той каза, че Гърция активира отново собствената си програма за добив на природен газ и това също създава предпоставки за сътрудничество с ОАЕ наред с области като възобновяемите енергийни източници, офшорните вятърни паркове и др.

Мицотакис определи Ал Нахаян като стабилен и верен приятел на Гърция и го увери, че Гърция ще бъде на страната на ОАЕ, „когато те чувстват, че са застрашени техните стратегически интереси“.

От своя страна престолонаследникът на Абу Даби отбеляза, че споразумението за стратегическо сътрудничество, подписано между двете страни през 2020 г., дава резултати и стокообменът е нараснал със 76 процента. 

Изненадващ кандидат може да замени Русия в доставките на газ за Европа

Мохамед бин Зайед Ал Нахаян каза, че ОАЕ следят с голямо безпокойство събитията в Украйна и са готови да посредничат и да окажат помощ в хуманитарно отношение.

Той подчерта, че ОАЕ са заинтересовани от стабилността на енергийния пазар и че въпреки кризите Близкият Изток и Средиземноморието имат големи перспективи за развитие на енергийното сътрудничество.

Престолонаследникът заяви, че страната му има желание да развива сътрудничеството с всички без изключения.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
413 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини