Затоплянето на океаните заплашва с избелване коралите в Големия бариерен риф

  • 21 март 2022 13:16

  • 351
  • 0
Затоплянето на океаните заплашва с избелване коралите в Големия бариерен риф
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

По-честите и големи горещи морски вълни в Австралия застрашават с избелване коралите в Големия бариерен риф, предаде Ройтерс, като цитира доклад на местна екоорганизация.

Той е представен в момент, когато експерти на ООН са на посещение в страната, за да направят оценка дали обектът от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО трябва да бъде класифициран като "застрашен".

Коралите са изложен на риск от ново масово избелване след три такива в последните шест години, тъй като температурите на морската повърхност край австралийското крайбрежие са се повишили с между 2 и 4 градуса по Целзий над средната, се казва в доклада на австралийската екоорганизация "Cъвет по климата". 

Агенцията, управляваща Големия бариерен риф, съобщи преди дни, че е регистрирала поредно значително избелване на коралите. 

Коралите са обречени на изчезване

Избелването е "широкоразпространено, но вариращо в много райони". Агенцията за морския парк Голям бариерен риф е установила това с въздушни наблюдения. Повечето от проверените рифове между о-в Хинчинбрук, на около 160 км от Кернс, и Лоуен - на около 450 км на югоизток, "са със сериозно избелване, като при някои има и смъртност". 

Големите туристически райони още не са инспектирани, но там стресът от горещината е по-малък и наблюденията на място показват, че избелването не е сериозни. 

Над 50 процента от коралите на Големия бариерен риф са загинали от 90-те години насам

Специалистът по коралите Тери Хюс от университета "Джеймс Кук" споделя, че това е шестото масово избелване на рифа и четвъртото от шест години. 

Големият бариерен риф обхваща повече от 340 000 кв. км. 

Ако изменението на климата продължи, избелването на коралите може да стане ежегодно след 2044 г., смятат от екоорганизацията.

Учени съставиха подробна карта на коралите в света

По време на 10-дневна си визита в Австралия експертите на ЮНЕСКО ще се срещнат с учени, регулаторни органи, политици, местни общности и лидери за оценка правителствения план "Риф 2050".

Основната цел е да прецени дали планът "е насочен към заплахите, пред които е изправен Големият бариерен риф от климатичните промени и други фактори, както и че определя  път за ускорени действия", се казва в изявление на ЮНЕСКО. 

Тайванските коралови рифове агонизират

Докладът на експертите се очаква да е готов в началото на месец май и ще доведе до препоръка към Комисията за световно наследство дали Големият бариерен риф да бъде класифициран като "застрашен". Комисията трябва да заседава в края на юни.

Австралийските власти досега се противопоставяха на подобно решение, допълва БТА. 

Весела Найденова
351 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини