Ню Йорк таймс: Китай е идеалният посредник между Русия и Украйна

  • 16 март 2022 11:02

  • 580
  • 4
Ню Йорк таймс: Китай е идеалният посредник между Русия и Украйна
© Getty (архив)

Време е на Русия да бъде предложен изход и Китай може да помогне за това, гласи заглавието на коментар във в. „Ню Йорк таймс“ на Ван Хуейяо, директор на Центъра за Китай и глобализацията  и съветник на правителството в Пекин.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13932

Според него заради ескалацията на напрежението през последните две седмици – Русия засилва военния натиск върху Украйна, а Западът в отговор увеличава финансовите и икономическите наказания срещу Русия – руският лидер Владимир Путин може да влоши допълнително ситуацията в Украйна с крайни мерки като обсада и атаки на граждански зони. За някои на Запад обаче може да е неприятно Китай да съдейства на руския лидер да излезе от това положение, пише авторът по повод онлайн срещата на върха между Пекин, Берлин и Париж от миналата седмица.

Може би САЩ и някои техни съюзници гледат с неохота на евентуалната роля на Китай в кризата, защото го смятат за стратегически противник, но това е глупаво и недалновидно, посочва авторът. По думите му Китай има голям икономически интерес от бързо приключване на въоръжения конфликт, защото има здрави връзки с двете воюващи страни и е техният най-голям търговски партньор след ЕС. В текста се посочва, че Китай е идеалният посредник между Русия и подкрепяната от Запада Украйна.

"Има и политически причини Китай да иска бърз край на войната", продължава авторът, а те са, че колкото по-дълго трае конфликтът, толкова повече ще се сплотява западният съюз около идеята за конфронтацията между ценностите на Изтока и Запада, а оттам и ще укрепва сближаването между САЩ и ЕС, включително във военно отношение. А това не е добре за Китай, който иска да има добри икономически отношения със Запада и да съсредоточи ресурсите си върху развитието си", пише китайският експерт за „Ню Йорк таймс“.

„Вашингтон пост“ публикува статия на китайския посланик във Вашингтон Цин Ган, в която той отхвърля твърденията, че Пекин бил помолил Москва да изчака за свърши Зимната олимпиада, за да започне военни действия в Украйна, както и че Китай оказвал военна помощ на Русия. "Той определя тези твърдения като дезинформация и твърди, че ако Китай е знаел предварително за предстоящата криза, би направил всичко по силите си да я предотврати. По-нататък в текста посланикът посочва, че Китай е водещ търговски партньор на двете воюващи страни и че в Украйна пребивават 6000 китайски граждани. Конфликтът между Русия и Украйна не носи нищо добро за Китай", заключава той.

Британският „Гардиън“ възкликва: „Европа е до вас“, информирайки за вчерашното пристигане в Киев на премиерите на Полша, Словения и Чехия. Изданието цитира думите на украинския президент Володимир Зеленски, който каза: "Със съюзници като вас ние ще спечелим тази война“, след като Матеуш Моравецки, Янез Янша и Петър Фиала предприеха рискованото пътуване с влак до Киев. На снимка след пристигането им в Киев се вижда как тримата лидери, придружени от полския вицепремиер Ярослав Качински,  гледат карта на Украйна в облицовано с дърво помещение в железопътен вагон.

Премиерите на Полша, Чехия и Словения се събраха в Киев

На пресконференция Качински се обяви за изпращане в Украйна на международна мироопазваща мисия, като уточни, че тази мисия трябва да е „способна да се защитава“. По думите му такава мисия не само ще поддържа мира, но и ще осигурява доставките на хуманитарна помощ.

„Гардиън“ посочва, че посещението на тримата премиери в качеството им на представители на Европейския съвет е съвпаднало по време с гласуването в Съвета на Европа за изключване на Русия от тази паневропейска организация, призвана да отстоява правата на човека и върховенството на закона на континента. Вотът бе до голяма степен формалност, защото по-рано вчера Русия обяви, че напуска Съвета на Европа, на практика малко преди да бъде изпъдена оттам, подчертава „Гардиън“.

Лондонският „Таймс“ констатира, че докато бомбите продължават да се сипят върху Киев и Харков, докато се затяга "средновековната обсада" на Мариупол и идват съобщения за руски войници, които стрелят по цивилни и плячкосват магазини, шансовете за постигане на споразумение за спиране на войната вероятно изглеждат далечни.

"Но все пак руските и украинските преговарящи  говорят за напредък. Украинците казват, че руснаците вече се вслушват в идеите им и че разговорите са били разделени на работни групи според аспектите на евентуалното споразумение. А говорителят на Кремъл даже спомена за възможна среща между руския президент Владимир Путин и Володимир Зеленски", пише „Таймс“.

Последвайте канала на

Novini.bg
580 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
EU

2022.03.16 | 16:20

4
А добро утро ! Това беше ясно на всички още от самото начало, само не и на така наречените Евро лидери и САЩ.

2022.03.16 | 11:09

1
Китайците не са тъпи като ЕС.

2022.03.16 | 12:32

3
Що пък реши, че ЕС са тъпи? Понеже живееш и ти ли в рамките на ЕС? Напротив, евала на ЕС, че решиха да покажат, че това не се нрави на цял свят, правят го със санкции, без които до сега Украйна щеше да е история, а в момента 1 рубла струва стотинка и скоро само П*тkaтa ще остане там да се крие, понеже народът ще го изостави, а руснаците са умни и качествени хора, които не заслужават нищо от това, което диктатора им насади на главите!

2022.03.16 | 12:28

2
Китайците са пичове, смятам, че няма да направят глупост и ценят човешките животи!

Добави коментар

Водещи новини