"Файненшъл таймс": Западните лидери са разделени дали да извадят Русия от международната система за разплащания СУИФТ

  • 25 февруари 2022 11:03

  • 451
  • 0
"Файненшъл таймс": Западните лидери са разделени дали да извадят Русия от международната система за разплащания СУИФТ
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Западните лидери са разделени дали да извадят Русия от международната система за разплащания СУИФТ, пише в заглавие в. "Файненшъл таймс". Британският премиер Борис Джонсън настоява "много твърдо" за тази мярка, докато Германия предупреждава да не се прибягва до нея, посочва изданието.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13542


Американският президент Джо Байдън наложи вчера пакет от тежки икономически санкции срещу руски банки и олигарси и обеща руският президент Владимир Путин да плати скъпо за инвазията в Украйна, посочва вестникът. В пакета обаче липсва мярка, която според много анализатори би била най-сурова, а именно изваждането на Русия от системата за международни разплащания СУИФТ, отбелязва "Файненшъл таймс".

"Санкциите срещу всички техни банки имат същите последици, а може би дори по-тежки последици от изваждането от СУИФТ", цитира  изданието думите на Байдън, който добави: Това винаги остава опция, но точно сега това не е средство, към което останалата част от Европа иска да прибегне.

Западните държави са разделени по въпроса дали Русия трябва да бъде извадена от СУИФТ - стъпка, която би била тежък удар върху руските банки и способността на Русия да води международна търговия, отбелязва изданието.

Зеленски към Джонсън: Настояваме за по-тежки санкции срещу Русия

На видеоконферентната среща на Г-7 вчера Джонсън е настоял "много твърдо" за тази мярка, подкрепен от канадския премиер Джъстин Трюдо, докато Байдън не е коментирал въпроса по време на срещата, казаха служители, цитирани от "Файненшъл таймс".

По-рано вчера германският канцлер Олаф Шолц е предупредил, че страната му има резерви срещу прилагането на толкова радикална мярка, а същото мнение е изказал и Европейският съюз, отбелязва британското издание. Германски представител отказа да коментира въпроса, но каза, че "всички възможности са на масата".
Байдън насочва санкциите срещу руските военни и държавни компании, и обеща да превърне Путин в "парий" на международната сцена, пише в заглавие в. "Уолстрийт джърнъл".

Опцията за изваждане от системата СУИФТ е истинска "бухалка" в арсенала на икономическата война, в сравнение с целенасочените санкции, които предлагат прецизност и дипломатическа гъвкавост на политиците, отбелязва изданието. При втория вариант Западът разполага с много по-добър контрол на потока на международните финанси и може да засилва или да отслабва натиска. Съгласно приетите от САЩ санкции международните разплащания остават възможни, а отделни държави могат да въвеждат изключения, коментира американското издание.
 

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
451 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини