Русия: Настояваме военните на САЩ да се изтеглят от Източна и Централна Европа

  • 17 февруари 2022 16:23

  • 789
  • 0
Русия: Настояваме военните на САЩ да се изтеглят от Източна и Централна Европа
86 4дни
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Ние настояваме въоръжените сили на САЩ да се изтеглят от Централна и Източна Европа", това заяви руското външно министерство, предаде РИА Новости.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14022

Това пише в официалния отговор на дипломатическата централа на Москва на предложенията на Вашингтон за гарантиране на сигурността. "Ние настояваме американските войници и офицери да се изтеглят заедно с въоръженията си от страните в прибалтийския регион (Литва, Латвия и Естония), Централна Европа (Чехия, Словакия, Унгария и Полша) и Източна Европа (България, Румъния, Албания, Черна гора, и Северна Македония)", се посочва още в документа.

В отговорите също се поставя условието съседните на Руската федерация Грузия и Украйна да не бъдат приемани в НАТО.

Отговорите бяха връчени на посланика на САЩ в Русия Джон Съливан. Той посети централата на външнополитическото ведомство за около 15 минути. На излизане от сградата той не се обърна към журналистите, добави РИА Новости.

Русия гони зам.-посланика на САЩ

На 21 декември 2021 г. Русия представи на САЩ обширен документ, в който се предлагаха стъпки за подобряването на сигурността в Европа и други части по света. Основното противоречие възникна около искането на Москва НАТО да спре разширяването си в източна посока, като се визираше Украйна.

Генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг заяви, че дали външнополитическата ориентация на тази бивша съветска република трябва да се определя от нейния народ и управляващите в Киев.

САЩ изразиха готовността си да обсъждат с Русия следните въпроси: неразполагане на ядрени оръжия на украинска територия, отказ от разполагане на ракети "Томахоук" в Румъния и Полша, съвместен  контрол върху ракетните с малък и среден обсег на действие в Европа, обмяна на информация за военни учения, и други.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
789 0

Свързани новини

Водещи новини