ЕС планира внос на газ от САЩ, Норвегия, Катар и Азербайджан

  • 01 февруари 2022 14:49

  • 1457
  • 2
ЕС планира внос на газ от САЩ, Норвегия, Катар и Азербайджан
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

 

ЕС води разговори за осигуряване на доставките на газ за Европа с няколко държави. Сред тях са САЩ, Норвегия, Катар и Азербайджан, съобщи говорител на Европейската комисия.

Той уточни, че в следващите дни представители на ЕК ще имат срещи по тази тема във Вашингтон и в Баку. По неговите думи Норвегия е увеличила в последните месеци количеството на доставяния на газ за ЕС.

Газпром: Газохранилищата в Европа са празни на 80%

Все още не може да се каже кога и как ще приключи започналата миналата есен проверка на комисията за възможно нарушение на правилата на пазара от страна на производители и доставчици на газ в ЕС. Говорителят поясни, че проверката цели да установи има ли връзка между действията на тези дружества и повишението на енергийните цени.

От "Газпром" са били получени отговори с общодостъпни данни, но все още ЕК очаква попълването на въпросника от страна на руското дружество. Нарушение обаче можело да се установи, само ако има доказателства за сключено споразумение или за договорено действие срещу пазарните правила, или за злоупотреба с господстващо положение.

"Разширението на газопровода "Северен поток" не е проект от общоевропейски интерес и трябва да бъде съобразено с европейските правила", заяви още говорителят. Той обясни, че засега сроковете за одобрение на проекта са спрени по процедура, докато бъдат получени допълнителни документи.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1457 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.02.07 | 08:14

2
ААААА ПЛАНИРА , И НА КАКВА ЦЕНА
Анонимен

2022.02.01 | 15:22

1
Дрън дрън!

Добави коментар

Водещи новини