Кристалина Георгиева: Световната икономика се забавя заради отношенията САЩ - Китай и "Омикрон"

  • 26 януари 2022 13:37

  • 214
  • 0
Кристалина Георгиева: Световната икономика се забавя заради отношенията САЩ - Китай и "Омикрон"
© Getty Images

Добрата новина от доклада ни от вторник е, че възстановяването на световната икономика от "криза като никоя друга" (COVID пандемията – б.р.) продължава. Това заяви изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование пред CNN.

Вчера Фондът ревизира прогнозата си за глобалния икономически ръст от октомври с 0,5% надолу до 4,4% заради неблагоприятни развитие в САЩ и Китай. И в двете страни се наблюдава забавяне на възстановяването заради разпространяването на варианта “Омикрон”, което доведе до нови ограничения, допълни Георгиева.

МВФ: Глобалният растеж се забавя, инфлацията расте

По думите на Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование сме избегнали сценария с нова „велика депресия“.

„Кризата с Украйна има своя отпечатък в очакванията на МВФ за икономическото развитие. Това е така, защото събитията там добавят несигурност на пазара. Възможното негативно нейно развитие може да доведе до увеличаване на енергийните цени от там и на инфлацията", посочи Георгиева.

"Поскъпването на цените от своя страна трябва да бъде адресирано от централните банки с ограничаваща парична политика, която пък ще доведе до намаляване на скоростта на възстановяване“, добави тя. Възможно е да видим някаква корекция на фондовия пазар заради обявените намерения на централните банки да повишат лихвите, допусна изпълнителният директор на МВФ.

"Трябва да признаем, че постоянното движение на акциите нагоре продължи доста дълго време и сега явно е моментът за пренастройване", коментира Георгиева пониженията на борсовите индекси от началото на януари.

По думите ѝ една от стъпките, които Китай трябва да възприеме, за да подобри прогнозите си за икономическо развитие, е да актуализира програмата си за ваксиниране, защото настоящото ниво на имунизационно покритие се оказа незадоволително срещу „Омикрон“.

САЩ разговарят с водещи енергийни производители, които да снабдяват Европа, ако Русия нахлуе в Украйна

"Корекцията за икономическото развитие на САЩ се дължи на забавянето в Конгреса на приемането на инвестиционния план на президента Джо Байдън „Build Back Better“ (оценен на 1,75 трилиона долара - б.р.). Ние се надяваме тези мерки да преминат през законодателния орган на САЩ, защото те ще окажат влияние върху целия свят", коментира Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование

"От една страна, повишението на цените се дължи на факта, че на много места по света бяха въведени ограничения, които се разпростряха и до произведени мощности, което доведе до намаляване на предлагането. От своя страна хората, които бяха затворени вкъщи започнаха да харчат парите си повече за продукти, отколкото за услуги, което допълнително увеличи темпото на инфлацията", каза още изпълнителният директор на МВФ.

"Затова, за да се предпазим от допълнително нарастване на цените, е необходимо на първо място да адресираме пандемията", допълни Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование.

Виолета Симеонова
214 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини