Учени проучват последствията от бързото топене на арктическия ледник Туейтс

  • 06 януари 2022 11:35

  • 716
  • 0
Учени проучват последствията от бързото топене на арктическия ледник Туейтс
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Учени проучват последствията от бързото топене на арктическия ледник Туейтс, съобщи Асошиейтед прес.

Екип от 32-ма изследователи тръгна на мисия към "мястото в света, до което е най-трудно да се достигне", за да могат по-добре да изследват колко бързо ще се покачи морското ниво заради глобалното затопляне, което топи ледовете на Антарктика.

Учените ще измерват температурата на водата, морското дъно и дебелината на леда. Те ще разгледат пукнатините в него и структурата му, а също така ще маркират тюлените на островите в района на Туейтс.

Експедицията ще продължи повече от два месеца. Учените са на американски изследователски кораб. Те ще наблюдават много важна област, където Туейтс достига до Амундсеново море и може да загуби големи количества лед заради топлата вода.

Огромното образувание е с размерите на Великобритания или щата Флорида. Туейтс е известен и като ледникът на Страшния съд, защото разтопяването му ще повиши нивото на Световния океан с 65 сантиметра и огромни крайбрежни територии ще се окажат под водата. Подобен сценарий обаче не е вероятен през следващите няколко века, но според изследователите Туейтс реагира на глобалното затопляне доста бързо.

Учени предупредиха за "драматични промени" в голям антарктически ледник

Американски и британски експерти го наблюдават редовно заради интензивното топене. Съвместната мисия на САЩ и Обединеното кралство за изследване на арктическия ледник е на стойност 50 милиарда щатски долара.

"Бих казала, че Туейтс е основната причината, поради която ние сме толкова несигурни в прогнозите си за бъдещото покачване на морското ниво и защото той се намира в много отдалечен район, труден за достигане", казва Анна Валин, океанограф от университета на Гьотеборг. Тя участва в научната експедиция.

Около 50 милиарда тона лед годишно от Туейтс отиват в океана. Според британско проучване ледникът е отговорен за 4 процента от глобалното повишаване на морското ниво, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
716 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини