Има допирни точки между Русия и САЩ по сирийския въпрос, заяви Москва

  • 09 юни 2012 07:20

  • 1053
  • 1
Има допирни точки между Русия и САЩ по сирийския въпрос, заяви Москва
©

Русия и САЩ намериха допирни точки за уреждането на кризата в Сирия, заяви руският заместник-външен министър Генадий Гатилов след руско-американски консултации в Москва, предаде Франс прес.

Надявам се, че заедно ще можем да намерим начини за постигане на политическо решение на кризата. По време на разговорите намерихме много допирни точки", писа Гатилов в Туитъра си след срещата.

В руско-американските консултации в Москва освен Гатилов от руска страна участваше специалният представител на президента по Близкия изток и заместник-външен министър Михаил Богданов.

САЩ бяха представени от специалния координатор на Държавния департамент за Сирия Фредерик Хоф и посланика на САЩ в Москва
Майкъл Макфол.

Руският външен министър Сергей Лавров и пратеникът на ООН и Арабската лига за Сирия Кофи Анан подчертаха в телефонен разговор необходимостта от обединяване на международните усилия за постигане на политико-дипломатическо уреждане на кризата в Сирия чрез широкообхватен национален диалог, съобщи руското външно министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Разговорът се е състоял по инициатива на Анан. В разговора Лавров е наблегнал на инициативата на Русия в най-близко време да се организира международна конференция по сирийския въпрос с участието "на всички външни ключови играчи".

Москва и Берлин смятат за безалтернативно политико-дипломатическото уреждане на кризата в Сирия, заяви руското външно министерство след разговор между Сергей Лавров и германския външен министър Гидо Вестервеле по инициатива на германската страна.

Лавров и Вестервеле са се договорили да продължат двустранните контакти в най-близко време.

Последвайте канала на

БТА
1053 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Джони

2012.06.09 | 19:23

1
Американците и Израел, покриват разходите по договора за оръжие от Русия за Сирия и руснаците се съгласяват САЩ/ООН да ударят и Сирия, както удариха Либия.

Добави коментар

Водещи новини